• physis
    Ha értenék a témához, meg tudnám ragadni a kontextust, és a lényegre válaszolni. Mvel nem értek hozzá, sajnos bizonyos mérvű bizonytalanságot kockáztatok meg.

Kukacos az alábbit írta (#81):

Ha alvás közben befektetik a helyemre a tökéletes másomat, engem pedig elvisznek valahova, hol fogok felébredni? Valószínű máshol, na de miért, ha a szoba megkülönböztethetlen attól, hogy én vagyok ott, vagy a másolatom? Szerintem itt durván befigyel a kvantummechanika és a megfigyelések filozófiája is.

Mivel úgy éreztem, hogy Penrose a tudat paradoxnai és a kvantum cloning közti analógiát szándékosan hozza fel könyveiben (elég markánsan utal rá), ezért szerintem ez a téma igenis ide illett. Kukacos rokon topikokban korábban is írt Penrose álláspontjáról (mennyire számít mainstream-nek, menyire bírálják, mi az a pont, ameddig Penrose sem megy el stb.).

Mivel a fórumon vannak szakemberek, nem veszélyeztettem a topik szétoffolását (az csak akkor valós veszély, ha nincs jelen senki szakember, akkor tényleg bírálható lenne, hogy miért viszem el mellékszálra a vitát). Így viszont nem valós a veszély.