Windows 8 - 8.1 kérdések és válaszok
  • MerlinW
    VMWare-en van csak fent, ott nyomogatom/nyomogattam. Nincs vele semmi baj, de nem látom a létjogosultságát. Megvenni, telepíteni csak akkor fogom, ha valami rákényszerít. Ha valami olyan alkalmazást kell fejlesztenem, ami megköveteli a W8-at - amire 0 az esély, mert 100% kompatibilis a W7-el, rendszerközeli dolgokat nem nagyon írok a hálózati kommunikációtól eltekintve, de az ahogy néztem nem nagyon változott API szinten. Valamint, ha olyan "must have" program/játék jelenik meg, ami megkívánja a W8-at. Erre is minimális az esély. Tehát nem tervezem a átállást, mert hátránya nem sok van (ha a 20+ ezer Forintos upgrade árat most nem vesszük figyelembe), ugyanakkor tulajdonképpen előnye sincs sok.

Értem én, hogy az MS miért döntött a 2 éves kiadási ciklusok mellett (hiszen a többi OS-nél ez a módi), viszont amíg nincs egy kulturált disztribúciós frissítési megoldásuk (Mint a Linux-nak vagy OSX-nek), addig ez így csak sz@r a palacsintában, hiszen köztudottan az MS upgrade csak gyányolás, az új rendszer megkívánja az újratelepítését. Továbbá a W8-ban levő újdonságok simán belefértek volna egy service pack-ban. W7 tulajdonosok számára egyszerűen nem ér annyit a W8, mint amennyit kérnek érte. Az MS helyében és ingyen adnám a frissítést a Home tulajoknak, és csak a Pro/Ultimate/Enterprise tulajoktól kérnék pénzt. Mondjuk 50$-t max.

S mielőtt belemenne valaki az újratelepítés kérdésébe; én Professional-t vettem. Dolgozom, szórakozom rajta. 2009 óta fent van a rendszer, egyszer sem volt azóta újratelepítve. Tehát be van lakva, minden olyan, amilyennek lennie kell. Az újratelepítés az nálam minimum 1 egész napos program, de inkább kettő. (fejlesztőeszközök, fejlesztőkörnyezet, szerverek, stb beállítgatása, elrendezése).
    Az MS kiad egy izmosabb patch-et, elkér érte 20+e Ft-ot és még nekem kelljen napokat pöcsölni vele? Ahelyett, hogy egy normális in-the-box windows update-es frissítésben adnák az anyagot?

Linux-on mikor kijön egy új disztro, elindítom a frissítést és miközben ő kicseréli alattam a komplett rendszert én dolgozom rajta. Mikor kész, szól hogy nyomjak egy reboot-ot. Nem kényszerít, mint a Windows. Csak szól. A nagy MS miért nem tudja ezt megcsinálni? Nos, azért, mert a Windows alapfelépítése egy kiöregedett anno rosszul kitalált 30 éves csotrogány. Az egész process kezeléssel, körülményes szálkezeléssel, átláthatatlan, nehézkes regisztrációs adatbázisával. Az alapoktól újra kellene gondolni a a dolgot.

A felhasználói élmény összhatás jó, nem mondom, hogy nem, de alapjaiban rohad a rendszer évtizedek óta. A kernel még majdnem mindig ugyanaz mint 20 éve.