remark#47
"A lenyeg az, hogy a lemasolasahoz nem kell megertenunk, hogyan mukodik egy szoftver."
De legalább azt tudni kell hogy mit akarsz lemásolni. Ha nem érted mit akarsz lemásolni, a másolat egy véletlenszerű valami lesz. Az ember tudja hogy mitől ember? Tudja mit is kell lemásolnia?
Én meg úgy gondolom hogy minél közelebb jutunk annak felismeréséhez hogy mi is az amit le akarunk másolni, annál kevésbé lesz erre szükségünk...
Mert hogyan lehet egy másolat, melyet az eredetit sem értő ember hozott létre jobb annál, mint amilyen az eredeti? Eddig minden amit létrehoztunk maximum az ember hozzáértését vagy hozzá nem értését tükrözte csak különféle formákban. A problémáink is szinte kizárólag a hibás lemásolásból erednek. A megértés képességének a hiányából.
De az egész olyan mintha a számítógépen futó szoftvernek az lenne a célja hogy lemásolja önmagát. De a hardver a szoftverhez képest hogy úgy mondjam egy másik dimenzióban van. A szoftver nem érti a hardver mibenlétét, az annak keretei és annak korlátai között üzemel csak. Hiába vizsgálja hogy miért van az hogy képes adatot továbbítani egy regiszter és a memória között, nem képes érzékelni sem az elektronok jelenlétét, sem a világ azon dimenzióját melyben a hardver létezik. Esetleg ha átlényegülne, hogy úgy mondjam dimenziót váltana?
Ugyanígy az emberi értelem is az értelem létezését lehetővé tevő világ korlátai között létezik csak, már amennyire ilyen fáradtan most látom. És mit tudunk a világról magáról? Sok érdekes és hihetetlennek tűnő dolgot, de hogy ezeknek a dolgoknak mi a közük van a létezésünkhöz, arról pár érdekes elképzelésen kívül nem sokat hallottam eddig. (Mondjuk az hogy én miről hallottam, vagy hogy ebből most hullafáradtan mi jut az eszembe, az nem sokat jelent...)