BlackRose#24
Mert az embernek van fogalma valamiről? Elképesztő utat tettünk meg de még mindég elképesztően primitívek vagyunk. Annyira primitívek, hogy 90% még mindég a barlangban élő kezdetleges Homo Sapiens agyával rendelkezik és képtelen a világról képet alkotni hanem szüksége van valamire ami alapján eligazodik a világban (pl. vallás, politikai vezetők, stb.), és ami még nagyobb gond, hogy az a néhány egyén aki képes egy lépésel előrébb látni és valami új kérdésre keresi a választ, vagy a régi kérdésre valamivel jobb választ ad általában a többség óriási ostromának lesz az áldozata.
Én optimista vagyok, az emberiség a többi ismert fajhoz képest elképesztően fejlett, de ahhoz képest amilyen lehet még a jövőben nagyon is primitív, a legtöbb kérdésre nem tud értelmes választ adni és sok kisebb nagyobb naív mesében hisz.
Nem tudom, hogy 2019 vagy valamelyik másik év lesz az amikor az ember megalkotja a valódi mesterséges intelligenciát, de az biztos, hogy egyszer ez a nap is majd eljön (egyszerűen elkerülhetetlen)... de nem sok értelme van a mai tudásal és technológiával gondolkodni ezen mert az ami akkor lesz nem fog hasonlítani sem azokra a dolgokra ami ma van, amit ma ismerünk. De én inkább úgy képzelem el ezt is mint az ember és a gép fúzióját, az AI igazi értelme és értéke nem az emberi agy működésének másolása, hanem az emberi agy kiterjesztése. Most lehet, hogy szarul hangzik, de 100 év múlva az emberek kognitív képeségei nem lesznek megfelelőek a környezetükben való sikeres élethez és csak gép segítségével lesznek képesek fejlődni. Már ma is ez igy van, ma sem tudunk már gépek nélkül de ez a következő évtizedekben sokkal magasabb fokozatot fog elérni, olyan fokozatot amikor már közvetett kapcsolat nem lesz elég, amikor már közvetlenül fogjuk irányítani a testönkel kapcsolatban levő gépeket és óriási értéket fogunk meríteni a dologból.
Az emberiség következő evolúciós lépése a kibernetikus ember... ezért van szükség kognitív gépekre. És persze a robotok is elég használhatatlanok a jelenlegi AI-vel, ahogy Michio Kaku szokta mondani a mai robot olyan inteligens mint egy retárd bogár, és az ilyen robotok nem igen alkalmazhatók az általános feladatok elvégzésére.
Ugyanakkor David Deutsch szerint (és egyetértek vele) az emberiség túlélési képesége a tudásától függ, a környezetünk megfog változni ha tetszik ha nem, a 22. század természetes környezete, éghajlata egyáltalán nem fog hasonlítani sem a jelenlegire és ezt semmi féle nemzetközi megállapodás nem fogja tudni elkerülni, az ami szükséges, alkalmazkodni és megtanulni élni a jövő környezetében és nem csak élni hanem tovább fejlődni, vagyis más szóval TUDÁSRA van szükség... és ez AI robotok és kibernetikus kiegészítők nélkül lehetetlenség lesz, tehát minnél előbb meglesz annál biztosabb jövő vár ránk.