Én is beleolvasgattam. Tipikus "belemagyarázós". Bírom, amikor a pénzügyi rendszert is a közgazdászok védik a legjobban, merthogy ők "ezt tanulták" és értik, csak közben nem látják a fától az erdőt. Ha én focizom egy csapatban, akkor nyilván tisztában vagyok a játékszabályokkal, csakhogy a szabályokat nem én hozom! Ez a "cáfolat" pont a már elhintett infókkal támadja be a Zeitgeistet. A lényeg, hogy a film betámadja, a mai társadalmi neveltetést, mire az pont ezekkel a neveltetés alatt felvett infókkal támad vissza.
Jó példa erre az energia! Mai megszokott felfogásunk, hogy hiány van belőle, mire a film megcáfolja, erre az iromány azzal cáfol, hogy "de nem, nincs!". Asszem ennek így semmi értelme!
De ez az egész valahol nem is lényeges! A film célja, hogy rávilágítson egy ésszerű, tudományosan megalapozott váltásra a Venus Projectre. Azon aztán meg kereshet az ember fogást, úgyse lehet belekötni, maximum identitásbeli problémával.
Igazából van egy harmadik Zeitgeist film, ami egy összefoglaló előadás, én mindenképp ezt tartom a legjobbnak. Nem a mai aktuális problémákba köt bele, hanem egy egységes összegzés, nincs se zene, se semmi hatásvadászat, csak tömény infó.