Jah igen ezt olvastam. Ezzel is azért nem voltam csak megbékélve, mert kicsit szélsőségesen ítélkezik a film felett. Ez manapság elég gyakori hiba. Mármint "ha nem fekete, akkor biztos fehér" szindróma. :) Pl. felhozza, hogy a kereszténység nem Nap-imádat, mert a Biblia azt elítéli. Namármost ez is egy olyan dolog, ami nem bizonyíték. Hogy a vallási intézmény megőrizze hatalmát, a többit el kell utasítania. De számomra nem Jézus létezésének kérdése a fontos itt, hanem a vallási intézmény, ami állandósít egyfajta hitrendszert. De végülis te is ezt írtad. :)
A vallás tényleges hibája abban rejlik, hogy ad egyfajta "nyugalmat" az embereknek, ahova menekülhetnek. Ezt gyakran úgy is hozzák fel, mint pozitívumot. Namármost, ha nekem gondjaim vannak az életben, ezért iszom mint az állat, azt az emberek már "rossznak" gondolják, pedig az is egyfajta gondűző. A lényeg, hogy egy ima semmit sem fog megoldani, mégis emberek milliói művelik, szinte elfeledve a valódi problémák megoldását, egyfajta burokba zárva őket.
Az mindenképp igaz, hogy a Zeitgeist ezt rosszul tálalja. Főleg, hogy ez keményebb dió, mint a pénz vagy bármi más, hisz ha te meg akarsz győzni egy embert, hogy a vallás, amiben hisz, nem valóság, csak úgy fog rád tekinteni, mint az ördögre, ami megkísérti. Szal ugyesen ki van ez találva. :)