• Mardel
    #188
    Mert ez ami van jobb?
    Persze nincs tökéletes rendszer, de azzal legalább az olyanokat féken lehetne tartani akik félik a szaros életüket, és nagyon sok ilyen van.
    Az abaj az ilyenekkel hogy látnak egy negatív példát gyerekkorban amit példaképnek tekintenek. Vagy ha nem is úgy nő fel akkor a haverok viszik bele a "jóba".
    Most az ilyen bűnőzők szerintem kétszer is meggondolnák a tetteiket, ha látnák hogy ez mit von maga után.
    Meg itt az is a baj, hogy ha betörnek hozzád, és amíg a betörő nem támad rád, te jogilag nem támadhatsz rá.
    "Ha tehát Önt a betolakodó megtámadja (jogtalan támadás) jogosult azt elhárítani. De. Cselekményének arányban kell állnia azzal a támadással, melyet Ön ellen intéztek." Rádtámad késsel neki mész egy baseball ütővel akkor azt már nem egykategóriának veszi. És a ez a rész is vicces:
    "Ha a birtokát bárki megzavarja, akkor Ön jogosult arra, hogy akár önhatalommal is megvédje birtokát, ha más eszköz (pl. rendőrség értesítése) igénybevétele meghiúsítaná a birtokvédelmet. Pontosan így szól a szabályozás:

    A birtokos a birtoka ellen irányuló támadást - a birtok megvédéséhez szükséges mértékben - önhatalommal is elháríthatja.

    (2) Az elveszett birtok visszaszerzése érdekében önhatalmúlag csak akkor lehet fellépni, ha más birtokvédelmi eszközök igénybevételével járó időveszteség a birtokvédelmet meghiúsítaná.

    (1959. évi IV. A Polgári Törvénykönyvről, 190 §.)

    Ha tehát a behatolót nem rettenti el a kifüggesztett tábla (kutyával, fegyverrel ((gázpisztoly) őrzött terület), és mégis behatol a birtokára az Ön akarata ellenére, akkor tulajdonosként jogosult kivezetni onnan. Ha kutyával védi a területét, akkor jogos birtokvédelem, ha az Ön kutyája megakadályozza, hogy a behatoló a területre lépjen/ ott bármit tegyen. De kötelessége a kutyáját visszahívni, nem engedheti meg, hogy az sérüléseket okozzon, mert akkor már Ön felel – túllépi a szükséges és elégséges mértéket.

    Jogosult tovább a tetten ért behatolót maradásra kényszeríteni addig, míg az intézkedésre jogosult rendőrség meg nem érkezik. De ezeken túlmenően többet nem tehet.
    "

    Nemtudom, hogy ezeket melyik elmegyógyintézetből szalajtották, de 1. egyik betörő sem riad vissza a táblától, 2. fegyver az biztos lesz nála és használni is fogja, 3. jelenleg a törvények jobban védik a betörőt mint azt akihez betörnek
    Szóval nem csak a bűntetések súlyával van a baj, hanem magukkal a törbényekkel is.