• slickboy
    #3
    Nagyon értelmes cikk, jól összefoglalja az egészet. Én is az előttem szóló nézeteit vallom részben, szkeptikus voltam, hogy már megint itt lihegnek az influenzával és csak felfújják a problémát. Aztán az aggasztó ukrán hírek hallatára inkább kértem a szezonális meg a H1N1 elleni oltást is. Sosem lehet tudni...Ha nem használ, nem is árt alapon.
    Azonban ne ringassuk magunkat abba a téves képzetbe, hogy ááá, csak a média fújja fel, nincs is akkora baj. Ugyanis ha ez mégsem igaz és kitör a járvány, akkor ciki van, sokra már nem megyünk az én ugye megmondtamokkal. Illetve ha mégsem tör ki, vagy csak enyhe lefolyású lesz, akkor sem jelenthetjük ki biztosan, hogy oltás nélkül is így történt volna. Ez tipikusan az az eset, amikor a sok okos felvilágosult modern haladó szülő nem oltatja be a gyerekét, mondván már régóta nem fordult elő X betegség. Csak éppen azért nem fordul elő mert előzőleg népesség nagy részét átoltották évtizedeken át. A védőoltás az MEGELŐZÉS. Aki már elkapta a járványt, azon nem sokat segít. Vagyis ha leállunk az oltásokkal, akkor azt kockáztatjuk, hogy ismét előretörnek egyes visszaszorított betegségek. Ha jól tudom, a 80as évek elején álltak le a feketehimlőoltással. Aki utána született, az nem védett. Egy esetleges himlőjárvány erősen megtizedelné a mostani 25-30 éves korosztályt. Meg hallani olyat is, hogy oltóanyagok higanyt tartalmaznak, mérgezőek, stb... Valóban tartalmazhatnak higanyt, mert a tiomerzál nevű tartósítószer egy higanyvegyület. De ezt minimális mennyiségben alkalmazzák, senki se ettől fog higanymérgezést kapni. Nem is mindegyik oltóanyagnál alkalmazzák.
    Van veszélye az oltásoknak? Igen van, mint minden orvosi/gyógyszeres beavatkozásnak. De előnye sokkal több van. Remélem fentiek segítenek meghozni a helyes döntést.