halgatyó#68
Húúúú.. elolvastam, párszor. Ha hamarabb elolvastam volna, akkor a 64. hozzászólást másképp fogalmaztam volna, de mindegy.
Sok figyelemreméltó gondolatot tartalmaz a cikk, de van benne 1 hiba (én ennyit vettem észre, de NEM direkte kerestem a hibákat)
A cikk közepe táján, az atomenergiánál:
"Egy másik lehetőség, amikor 233U-ból lesz szintén hasadóképes tórium"
A valóság fordított: a Th232 -ből lesz az U233 , egy neutron befogása után (A Th232 -ből, ebből a nehéz, radioaktív elemből 2-3-szor több van a Földön, mint uránból)
A cikk 3/4-e környékén, a "A hálózatok hibája: a túlterheltség tovaterjedése" nos itt érzek egy kis logikai bukfencet meg némi csúsztatást. Az, hogy a dráguló javakat mással próbáljuk helyettesíteni, nem a túlterhelt hálózatokkal lehet modellezni, szerintem.
Itt arról van szó, hogy együtt drágulnak (ún. helyettesítő javak)
Ugyanakkor néhány fontos dolgot nem említ a cikk, valószínűleg nem is szándéka az írónak. Csak pár példa:
-- A közlekedés-szállítás a mai modern társadalom-gazdaság vérkeringése. A mai, kifinomult, bonyolult, és nagyon sokat tudó (többek között energiatakarékos) gépek, berendezések a MUNKAMEGOSZTÁSON-SPECIALIZÁCIÓN alapuló gazdaság-társadalom-civilizáció termékei.
Ennek a társadalomnak ellentéte a középkorig ill. azelőtti (nagyobbrészt) önellátó kisparaszti gazdaságok halmaza, a FEUDALIZMUSBA ágyazva.
Nagyon nem mindegy, hogy visszazuhanunk-e oda! Talán nem kell ecsetelnem, hogy a gazdasági-civilizációs visszaesés SZÜKSÉGSZERŰEN maga után vonja a tudati-kultúrális visszaesést is! Ha nem is azonnal, de gyorsan, 2-3 generáció alatt.
Azaz: a nem hasznát tudás elfelejtődik, igen gyorsan.
Azonkívül a nagymennyiségű tudás megtartásához és ápolásához sok egyetem szükséges, amit egy feudalista szegényes társadalom nem tud felvállalni.
Fognak itt még boszorkányokat égetni, attól tartok! (Mielőtt vigyorgó férfitársaim lelki szemei előtt az anyósuk jelenne meg, hadd jegyezzem meg, hogy a "boszorkány" fogalma NEM volt korhoz és nemhez kötve)
Vagyis az emberiségnek -- több okból is -- LÉTÉRDEKE A CIVILIZÁCIÓS VISSZAZUHANÁS MEGAKADÁLYOZÁSA!
Akár azon az áron is, hogy azt a néhány száz atomellenes Grimbuszost (írd: greenpeace) felakasztják. Ez nagyon kicsi ár lenne az emberiség pusztulásának megelőzéséért!
A cikk (sőt, cikk-sorozat) irói nem állhatnak meg a problémák ecsetelésénél, a megoldási lehetőségeket egy picivel hangsúlyosabban kellene hogy felsorolják.
Csak egy példa: az autózás KONSTANS TERHEI (a futáskilométertől függetlenül befizetendő disznópofátlan sarcok) eltörlendők! Ezzel az egyszerű intézkedéssel jelentősen lehetne csökenteni a forgalmat. Vagy a munkahelyek és a lakóhelyek térbeli közleítése, iletve a távmunka elterjesztése. Vagy a robotizált üzemek mennyiségének növelése. (csak pár példa)
Mindezek az állam szerepének erősítését kívánják. A probléma az, hogy NEM és NEM a most terjedő-erősödő, a középosztályt elpusztítani akaró, az államokra rátehénkedő gyalázatszenny háttérhatalom világhatalommá válasa a megoldás!!!!! NEEMM NEMMM! Az a háttérhatalom, amely az kamatrabszolgaságba hajtotta a jóravaló népeket és tisztességes embereket, amely a saját poziciói erősítése érdekében rászabadította a bűnözőket ("kisebbség") a társadalomra és az analfabéta bevándorlók milióit (iszlám tömegek) a nyugati társadalmakra, és órákig sorolhatnánk azt az iszonyatot, amit ezeknek "köszönhetünk"...
Nos, ez a mostani félvilág-háttérhatalom erkölcsileg és szellemileg is ALKALMATLAN az emberiség kivezetésére a válságból.