• Amergin
    #42
    Vérlázító a nagy pofád, meg a másokat lesajnáló-kioktató nyálverésed + a szűk látóköröd is.
    "A hőn szeretett indijánok kiirtották az előttük élt fehéres bőrszínű őslakókat." Bizonyíték??? Link? Vagy ez valamelyik brit tudós legújabb elmélete? Az például, hogy az egyiptomi őslakosok, a koptok ma elenyésző kisebbségben vannak a később betelepült nomád arabokkal szemben az azt jelenti, hogy az utóbbiak "kiírtották" őket?
    A Nazca-kultúra eltűnése a klíma megváltozása miatt követketett be, amire az ott élőknek nem sok befolyása volt, ellentétben például a Húsvét-szigetekiekkel, akik az erdők kiírtásával maguk okoztak környezeti katasztrófát. A klíma az ember nélkül is változik, méghozzá nem csak földtörténeti időléptékben, hanem évezredes-évszázados léptékben is, továbbá bizonyos helyeken drasztikusan és viszonylag hamar (pár évtized alatt) is.
    Egyáltalán azt mondani, hogy "indijánok" aljas általánosítás, vagy szűklátókörűség, amikor számtalan féle indián nép élt Amerika különböző részein több ezer évig és a legtöbb tisztelte a természetet, a Földanyát, a szent helyeket és nem állt szándékában kirabolni azt, mert a bírvágyát nem helyezte mindenek fölé ellentétben a "fehér emberrel" (tisztelet a kivételnek), aki csak nyersanyagforrásnak és szemétlerakónak használta a természetet és nem együtt élni akart vele, hanem "legyőzni". A következmények láthatóak.