• a_n_d_r_e_w
    Azért ez így nem teljesen igaz. 1.5 éves linux múlt van mögöttem, felhasználói szinten, tényleg csak arra használva amire kell: programozni, lefordítani, tesztelni, azaz egy jól beállított linux rendszer ha megvan, nem igazán nyúlok hozzá többet. Az új céges laptopra hivatalból először centost tettem fel, de se wifi, se nv (vagyis van, csak épp alig működik) minden package beszerzése nyűg (jobb esetben megeszi a fedora packageket). Elegem lett, tettem fel ubuntut, mondván az népszerű, az támogatott. Igen az is, túl sok szívás nem volt vele, fejlesztőkörnyezet beállítása, nvidia driver, truecrypt gyorsan megvolt, működött gond nélkül, ezért mondom ez a rendszer már elindult a jó úton. Azonban bajok voltak a leállításnál, rendszeresen fagyott, így az egyébként szörnyen érzékeny ext fájlrendszer (akár 3, akár 4) kéthetente összeomlott. Előző gépen egy évig fedorát használtam különösebb gond nélkül (leszámítva a wifi és a vga driver teljes hiányát), így a fedora 11 mellett döntöttem. Fel is ment könnyen, de a fejlesztőkörnyezet, skype, truecrypt felrakása mind mind igazi pain in the ass, és az nvidia driver (legyen akár helyben fordított, akár töltött) rendszeresen lehal és a funkcionalitása sem teljes. Az átjárás a disztrók között meg igencsak oroszrulett módjára működik... Hangsúlyozom, ez a vélmény felhasználói szintű, egy linux gurunak tuti nevetségesen bagatel dolgok ezek. De itt most felhasználókról van szó...
    Nem mondom, ha XP vs Ubuntu között kellene választani, már valószínűleg Ubuntut választanék (vagy egy keservesen belőtt, de működő fedorát) azonban véleményem szerint a Vistához képest már (még) jelentős lemaradásban van a linux, és szerintem azért, mert még mindig nincs egy egységes alternatíva...
    Majd talán a chrome és a google hype segít... vagy sem...