örülök, hogy valakit azért érdekel is a véleményem:
sokat szajkóztam már, hogy a Windows 7 trójai alapokra és elgondolásra épül, de most ezen lépjünk túl, mivel maga a megfigyelés ténye engem sem érdekel (annál inkább a megfigyelés okozta lassulás a számítógépen):
a Microsoft elgondolása a Viszta fejlesztésekor "állítólag" az erősebb gépek megjelenésének lehetősége volt, ezért 10 (!) Ghz-es processzorra optimalizálták a kódját... ((Gyenge kifogás az is, hogy a Viszta állítólag "jobban" kezeli a több-magos procikat, mivel a Windows XP is képes egyidejűleg 16 mag (!) illetve proci kezelésére))... Ezzel szemben nem egy Linux disztrib -különösen az "ősi" vonalon- 386-oson is feláll, de láttam már LiveCD-ről Pentium 1-es 100 Megaherces (!!!!) gépen 96 megabájt rammal, komplett KDE-s grafikus felülettel is Linuxot hibátlanul és gyorsan futni, de olyan szinten hogy bármilyen Windows-t 3x begyűr a se99ébe olyan szinten alázza porba , szarrá, hígfossá a sebesség és a mindennapi "átlaglúzerkedés" és a felhasználóbarátság tekintetében.
Középkategóriás gépeken: 1-2 gigaherc között, fél-1 giga rammal a legjobb választása az ún. átlaglúzernek valóban a Windows XP, korántsem azért mert a legjobb OS, mert az az Ubuntu Netbook Remix (9.04 Jaunty Jackalope) a ráírt programok mennyiségét és minőségét tekintve, hanem azért, mert a Microsoft egyik leghibamentesebb OS-e, amelyben gyárilag legalábbis még nem aktív a trójai kapu-rendszer, valamint a ráírt szoftverek minősége és mennyisége, vetexik sok Linux disztribúcióra írt programok mennyiségével és minőségével.
A Windows Viszta és utána készült OS-eket meg sem lehet 1 napon említeni az eddig leírtakkal, hiszen tulajdonképpen sem az átlagfelhasználói sem magasabb szinten semmi újdonságot nem nyújtanak, viszont a régebbi fejlesztésekhez képest csillagászati gépigényt követelnek, és visszafele egyértelműen inkompatibilisek. (És akkor szándékosan nem is beszéltem a beépített AKTÍV trójai megfigyelőrendszerről, amely mostanában már gigapofátlan)
Őszintén-szólva két dudás azért még megfér abban a csárdában: ezért a Windows XP-t és valamilyen Linux disztribet ajánlok annak aki szeretne a géppel az átlagosnál egy picit több időt eltölteni, és kizárólag Windows XP-t annak, aki valóban csak használni szeretné a gépet.
Így megússza egy régebbi használt , vagy felújított konfigurációból a komplett számítógépvásárlást 15-20 ezer forintból és egy havi 2-4 ezer forintos internet előfizetéssel.