• gulyasandras
    Lehet, hogy elbeszélünk egymás mellett, vagy pontosabban mondva talán az én válaszaim nem elégítenek ki téged. Hmm, ez van, sajnos nem tudok mással szolgálni.

"többször is leírtam a "szerzői jogvédelem alatt már nem álló könyvek" kifejezést."

A valóságban az emberek töredékét érdeklik azok a könyvek, amelyek már nem állnak jogvédelem alatt. Pl. Bornemissza Péter műveit nem olvassák ma sem, vagy legalábbis több fórumba belenézve nem a régi könyveket töltögetik az emberek, hanem a friss, elmúlt években megjelent könyveket. Ismét elmondom, az a legnagyobb félelmem, hogy az illegális letöltésekkel tönkrevágják a gonosz kiadókat, és pár év múlva már nem tudok hagyományos papíralapú könyveket venni. Maximum ponyvát.

Most jelent meg Adamik Tamás Római irodalom c. remeke (végre együtt van kezelve az egész korszak), ennek kapcsán elbeszélgettem a kiadó egyik munkatársával, ugyanis évek óta hiányolok egy római költészeti antológiát (a legutolsó kiadás talán majd harminc éve jelent meg, hasonló tárgyban - görög - szerencsére 2000-ben megjelent egy válogatás), és azt a választ kaptam, hogy nincs fizetőképes kereslet ilyen tárgyú munkára. E-könyves felvetésemre pedig azt közölte, hogy ki lenne bolond finanszírozni egy ilyen összeállítás, hiszen a mai Magyarországon talán negyven-ötven ember adna pénzt ki ilyesmire, hiszen bocsánatos bűnnek számít a másolás. Bevétel hiányában pedig ki fogna bele ilyen munkába?

"belejavítások"

Ma mesélte egyik munkatársam, hogy a fia elolvasta a Gyűrűk Urát, és csodálkozva mesélte az apjának, hogy nem érti miért panaszkodik mindenki a versek/dalok sokaságára, hiszen ő csak egyetlen dallal találkozott. Ezek szerint érdekes (könnyített) változatok keringenek a neten.

"gondozás"

Rendkívül élvezem amikor a kiváló fordítás mellett kapok nagyszerű előszót/utószót, lábjegyzetek sokaságát az értő fordítótól/szerkesztőtől, mert ami evidens volt az író és elsődleges olvasói közege számára, az pár ezer kilométerrel arrébb számomra teljesen ismeretlen stb. Márpedig az ilyen minőséget meg kell valakinek fizetni, nem lehet csak úgy összedobni.