• KillerBee
    Kafka, Enya, "Ha valaki úgy dönt, hogy a műveit bárki szabadon letöltheti, másolhatja, módosíthatja, nos, nekem ezzel semmi gondom" stb.:

Idézet a #12. hozzászólásomból: "Vigyázat, most kizárólag szerzői jogvédelem alatt már nem álló könyvekről beszélek." Kérlek, a zenét és a még jogvédelem alatt álló könyveket most hagyjuk, én kimondottan arra a megjegyzésedre reagáltam, hogy: "Mert a "nekem minden jár ingyen" generáció a régi/új könyveket a kiadót megkerülve tölti le." Kiemelés tőlem. De azt hiszem, ez a hozzászólásaimból is világos volt, többször is leírtam a "szerzői jogvédelem alatt már nem álló könyvek" kifejezést.

"Több alkalommal fordult elő ismerőseim körében, hogy nagy boldogan letöltött könyveiből oldalak, fejezetek(!) hiányoztak..."

Az, hogy az elektronikus formában letölthető műveket is módosítják egyesek, még nem csökkenti az általam korábban felhozott érv erejét. Lényegében csak megismételted azt, amit már leírtál, vagyis hogy előfordulnak módosítások.

(Tudom, ilyet én is többször elkövettem, amikor egy-egy szörnyen magyartalan fordítást, durva félrefordítást vagy nem stílusjelzés értékű helyesírási hibát tartalmazó művet kijavítva töltöttem vissza. Itt lényegében azt a korrektori munkát végeztem el, amit a kiadó elmulasztott. Papírról beszkennelt és OCR-ezett művekről volt szó, amelyeknél az említett hibák nem fordulhatnak elő.)

"A Sapientia Humana sorozatnál sem csak magát az ókori vagy ötven évvel ezelőtti puszta szöveg kiadását fizetjük meg, hanem az újbóli gondozást, fordítást, tördelést."

Itt csak az esetleges újbóli fordítás jelent új értéket. A gondozást nem tudom értelmezni, nem tudom, mi jelent, a tördelés lényeges elemei pedig íráskor automatikusan létrejönnek, kevesen írnak egy egész művet egy bekezdésbe ömlesztve. Mégis, mindezzel mindaddig nincs semmi gond, amíg az eredeti, már lejárt védettségű fordítás is ugyanúgy elérhető ingyenesen, elektronikus formában.

"ha úgy érzed, hogy kikerültem a kérdéseidet, akkor jelezz! :)"

Jelzek. :)