• dez
    #21
    Nem vagytok tisztában a videotechnikai fogalmakkal. Nekem meg ez volt a melóm egy évtizedig, talán nem beszélek teljesen hülyeségeket...

    1. A PAL szabványban 625 rasztersorból áll egy teljes video frame. Ebben benne van minden, a szinkron jelektől az esetleges teletextig, stb. A képi információ számára 576 rasztersor van fenntartva belőle. Tehát, ez adott. Ha ennél kevesebbet használunk, letterboxed lesz a kép (alul-felül fekete csík). A VHS magnók tehát mind az 576 rasztersort kihasználják. (Nem volt beépített digitális áramkör, ami a kevesebb rasztersorból többet csinál, amire szüksége volt a tévéknek.) És tesztekkel könnyen bizonyítható, hogy minden sort külön tárolnak.

    2. Nem keverendő a rasztersor és a "sor" mint felbontás! Két különböző fogalom. A "sorfelbontás" nem a rasztersorok száma! Az angol eredetije a "line", ami ebben az esetben vonalat jelent, és azt fejezték ki vele, hogy egyre sűrűbb függőleges vonalakat tartalmazó tesztábrán még mennyi ilyen vonal különböztethető meg. (Azaz, vonalnak kellett volna fordítani, vagy akár oszlopnak, nem pedig sornak, de a szokás miatt így maradt.) Ebből máris következik, hogy a valós pixelfelbontás a még megkülönböztethető vonalak kétszerese (egy fehér és egy fekete...). Szóval, gy.k. itt a vízszintes felbontásról van szó.)

    Tehát, a VHS vízszintes felbontása 500 pixel körül van (nem határozható meg teljesen pontosan, mert analóg sávszél kérdése), az SVHS és a Hi8 már nagyjából tudja a 720-at, persze nyilván nem olyan élesen, mint a DVD. (Az SVHS nagyrészt abban különbözött a VHS-től, hogy a világossági és színjeleket külön tárolta. Mivel a VHS kompozit videojelet tárolt, az SVHS meg S-video jelet, így azok nem zavarták egymást. Ezen kívül az SVHS magnókba egy fokkal jobb videoerősítő IC-ket használtak, ez is pozitívan hatott a sávszélre.)

    Függőlegesen meg minegyiknél a PAL szabvány által adott az 576 rasztersor.

    A BetaSP (amiről korábban a tévéadások mentek, nem keverendő a BetaMAX-szal) meg természetesen 720x576-os volt. (Sőt, inkább 768x576.) Persze, hogy mi ment át ebből az analóg csatornákon, az más kérdés, de jobb esetben azért nagyjából átment.

    Itt olvashattok erről kicsit bővebben: LINK

    pixx-nek külön üzenném, hogy mielőtt másokat lehülyéz, próbálja ki, hogy pl. PC-ről felvesz VHS-re egy 320x288-as, egy 640x288-as, egy 640x576-os és egy 640x576-os tesztképet...