Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
  • PrasCo
    #164
    Én most harmadévesen ketyegek BME-n, és azt kell, hogy mondjam, nincs "elég" szigor. ...pontosabban, ami nagyobb baj, hogy nincs pénz. Komolyan. Ezért háromszor annyi a hallgató, és feleannyi az oktató. A G-ben ott áll a tizenX esztergapad, és a vak is látja a jegyzőkönyveinkből, hogy azok arra készültek, hogy leül a tizenX mérnökke az egyetemes esztergákhoz pontosan tizenX gyakvez elé, és elkezdi nagyon cseszegetni a gépet, aztán mérni, majd leírni. Ma ez úgy néz ki, hogy bemegy harminc ember, és egy esztergán megmutatják, hogy ha a gép amúgy működne, akkor mit látnánk, majd bediktálják az adatokat. Mer' ugye ez ingyen van. A hallgatóra nem jut idő! A tehetséggondozásra még annyi se. Elméletet tolnak ugyan kilóra, mert az még akad elég, de például a matematika már így is lepadlózott. Én matek A3 alatt fél évbe sűrítve tanulok egyszerre vektoralgebrát, vektoranalízist ÉS diffegyenleteket! Úgy járunk be külön a villanykar diffegyenletek óráira, hogy ha már nem tudnak minket tanítani, tanuljunk "összelopva". Szó se róla, azért még megmutatkozik a BME-s szellem itt-ott, tanultam és tapogattam például szupravezetőket, és számoltam és gyártottam "puszta kézzel" napelemeket; de elszomorító azt látni, hogy sokkal több pénzzel és odafigyeléssel micsoda agyakat is lehetne kitolni a kapun.
    ...persze, az is igaz, hogy "Minek?", mivel K+F jószerivel nincs MO-n, a futószalag mellé meg elég vagyunk "mérnöknek" mi, BSc-s hülyegyerekek is... nem véletlen, hogy mindenki "menekülne" MSc-re. Aki meg így tesz, az rövid úton menekülne az országból is. Senkinek sem jó ez. Azt hiszem, ez tipikus esete annak, amikor levágják az aranytojást tojó tyúkot.

    (Off, amúgy nem b*szogatom én a bolognai képzést, mert ahol működik, ott jól működik és modern elgondolás, de tény, hogy MO-n ez kiforratlan, a tisztességes bevezetéséhez pénz és odafigyelés kellett volna, mi, akik pedig most haladunk rajta, szívjuk a cső végét. Kicsit olyan ez, mint az elb*szott rendszeváltás. Ráugrottunk, mint tyúk a takonyra, és hullott le minden, mint a gerely.