Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
  • Molnibalage
    Egy mérnök meg elszámolja magát, és rögtön 300 ember hal meg egy repülőgép szerencsétlenségben.

Ezen a példán engedd meg, hogy röhögjek egy nagyot. Kifejtsem, hogy miért vagy rájössz magadtól is? Remélem csak nagyon rossz sztereotíp példának vetetted fel. Ha nem tűnne fel, elég ritkán zuhan le gép repült óraszámra vetítve.

A terveket nem egy ember készíti és sokan ellenőrzik és vannak igen komoly törvényi előírások és szabályozások. Én a hajamat is ledobtam, hogy egy PN16 (bar) tartály üzembehelyezéséhez, telepítéséhez, nyomáspróbájához is mennyi szirszarnak kell megfelelni.

Ehhez képest a papíron működő pénzügyi felügyeletek mit is akadályoztak meg? A nagy büdös semmit. Egy villággazdasági válság előszelét sem voltak képesek látni? Ez olyan, minta a világ összes hídja tervezési hibás lenne, mert minden felügyeleti szerv elfelejtené Newton II. törvényét. Én alig értek a pénzügyekhez, de mikor közölték velem, hogy milyen feltételekkel adtak hitelt szakemberek (szakember egy szart az az én szememben...) és kiknek, akkor ezek után engedd meg, hogy a pénzügyi rendszer szereplőinek tetemes részét csak felelőtlen szarházinak nevezzem.

Már lassan kezdem úgy érezni, hogy olyan mumusok lesznek a közgazdászok, mint a zsidók. Ami szar a világban, arról a közgazdász tehet.

Nos, nem a mérnökök és tanárok dönötték romba a világgazdaságot. Akkor kire mutasson az ember? A lantlényekre?