Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
  • I.C.ram
    #140
    Ez egy a hülyeség.

    BME-s és BCE-s is vagyok egyszerre (BME-n mérnök), és sajnos azt tapasztalom, hogy egy BCE-snek sokkal jobb esélyei vannak a jó elhelyezkedésre, mint egy mérnöknek. Nézd meg pl. egy ipari cég vezetését, hogy kikből áll. Mondjuk 10 emberből van 6 közgazdász, 3 jogász és egy mérnök. Sajnos ez így van. Amerikában mégdurvább a helyzet. A mérnökök átlagfizetése messze alulmúlja a közgazdászok, pénzügyesek, jogászok fizetését.

    Az a baj, hogy a legtöbb BME-s a ÁVF, BKF,Heller, stb-ből szűri le az elhelyezkedési lehetőségeket. Nyilván a kutyának nem kell egy gyenge suliból jött közgazdász.

    Van jó pár ismerősöm, akik még az 5 éves képzésben végeztek, és átlag nettó 120-130-at keresnek. Ez meg szerintem vicc. Ebből gyakorlatilag megélni alig lehet.

    Ez a túlképzéses stb duma egy nagy faszság. Ezt anno a BME találta ki, hogy népszerűsítse magát, mert ugye eleve kevésbé volt vonzó egy sokkal nehezebb egyetem (ezzel senki nem vitázik).

    De mondom nézd meg az amerikai helyzetet. Egy kezdő mérnök olyan átlag 50ezer dollárt keres/év. Egy kezdő ügyvéd simán kereshet akár 70-80-at is.

    Minden szakmának megvan a maga szépsége. Hatalmas butaság rangsorolni őket. Aki így választ sulit, hogy "melyikből nincs túlképzés" stb az egy hülye egyszerűen, és valószínű, hogy sose fogja igazán szeretni, amit csinál.