• BlackRose
    Szerintem valamit nem jól értett itt meg valaki... szerintem 128 bites filesystem-ről lehet szó (mint pl. a Sun ZFS), mert nem tudok elképzelni olyan problémát amelyre a 128 bites architektúra (mint általános CPU) megoldást jelentene. Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy 128 bites CPU architektúrákról még elméleti munka sincs egyik CPU gyártó cégnél sem (még az IBM Power sem gondolkodik ilyen irányban) többek között azért mert egyáltalán nincs szükség ilyen valamire (jelenleg és azt hiszem a közeljövőben sem lesz). Nem akarom azt mondani, hogy soha nem lesz 128 bites CPU, de azt nehezen tudom elképzelni, hogy a következő 10 évben ilyen valami az asztalunkon (vagy az asztalunk alatt) lesz.

A memóriacímzés 64 bitnél elképesztően elegendő egy hoszabb időre, a pointerek szélesége 128 bit esetében óriási lenne (16 byte) ami elég sok hátrányt is jelentene...

Ami a Windows dumát illeti... szerintem a Windows 8 inkább arra fog koncentrálni, hogy vége van a "von Neumann" korszaknak és vége van az "ingyenes ebébnek" ugyanis a multicore az ami jön (ez ami most van ez még csak vékony kis bevezető) mert mire a Windows 8 jön az átlag asztalon valószínűleg már 8 mag lesz a high-end asztalokon meg 16 vagy annál is több és ezt a Windows 7 (nem beszélve az XP-ről) már csak nagyon primitív módon fogja tudni kezelni. Óriási jelenleg a párhuzamos implementációk körüli érdeklődés (maga a új C++0x szabvány is pl. ezt veszi a legfontosabb dolognak), tehát nem csak az alkalmazás fejlesztések hanem a rendszer fejlesztések és maga a hardware fejlesztések is ebbe az irányba fognak fejlődni. A memória bővülése kisebb mértékben lesz szükséges nagyobb adatstruktúrák tárolására (mint eddig volt a helyzet) hanem nagyobb mértékben az adatstruktúrák más-más szervezése miatt kell (pl. funkcionális programstruktúrák, rekurzió stb. ami nagyobb erőforrásokat követel de sokkal könyebb párhuzamosítani őket... és még sok más.

Ja és kevés a pro user... legtöbben azért vesznek meg valamit (vagy használnak) mert tetszik nekik vagy mert a szomszádnál is az van. Elmúltak azok az idők amikor profi userek voltak (ma is vannak de már csak pici kisebbségről van szó). De maga az OS alapjainál nem ez dönt, az OS mindég valami problémát old meg... a Vista is ezt tette csak nem annyira jól mint a Win7... persze ez a probléma nincs mindenkinél jelen és nem csak az vette meg akinél a probléma jelen van... de akinél jelen van az a probléma amire ez jelentette a megoldást az biztos megvette.