Látásjavító bambulás
  • elmeroggyant
    #78
    Szerintem akkor valamit vagy nagyon félreértettél, vagy nagyon nem értettél.
    Nagyjából általános iskola felső tagozat volt, mikor tanultam, hogy az oltások gyakorlatilag "legyengített/szaporodásra képtelen" kórokozókat tartalmaznak. Leginkább azért, hogy a szervezet védekező rendszerét felkészítsék egy esetleges későbbi valós fertőzésre.

    A védekező rendszer valahogy úgy működik, hogy:
    1. Első körben a gyorsan mozgó neutrophylek kamikáze akcióval megkezdik a kórokozók szétcincálását.
    2. Második körben a macrophagok (falósejtek) elkezdik zabálni a betolakodókat.
    3. Megjelennek a T lymphocyták; ezek közül is a T segítő sejtek, melyek mintát vesznek a kórokozóról.
    4. A T segítő lymphocyták munkájának eredményeként megkapják a kórokozó kódját, és ezt átadják a T gyilkos sejtknek illetve a B sejteknek. A T gyilkosok nekiállnak szétmarcangolni az ellenséget (elsősorban nem is az ellenséget, hanem a már fertőzött sejteket nyírják, de ehhez kell nekik a kórokozó kódja, hogy felismerjék), a B sejtek pedig - szintén a kapott kód alapján - ellenanyagot termelnek, amivel szétnindzsázzák a gaz ellent.
    És győz az igassság! :)

    Namármost itt időre megy a játék. Ha új vírus támad, akkor sok időbe telik, míg a T segítők megismerik a kórokozót, és elkészítik a kódot - valamint utána elkezdődik a T gyilkosok ill. B sejtek gyártása. Addig viszont belehalhat a szervezet, mivel a kórokozó ugyebár nagy lelekesen szaporodik.

    Ezért találták ki, hogy legyengített, szaporodni képtelen kórokozót juttatnak a szervezetbe (oltás), melynek hatására a fent említett móka elkezdődik. De mivel a kórokozó nem képes szaporodni, csak voltaképpen jelen van (általában nagy mennnyiségben), így ölni nem tud. Viszont a védekezőrendszer elkészíti az elpusztításhoz szükséges T és B sejteket, és azokat okosan elraktározza. (Akár évizedekre, vagy akár egy egész életre is - bár van, hogy szükséges emlékeztető oltás.)
    És később, valós támadás esetén már egyből felismerik a kórokozót, és egyből nyomják rá az áldást; nem kell megvárni a "lekérdezés" eredményét.

    Pl. a HIV vírus azért veszélyes, mert pont a T lymphocytákat támadja, ergo pont a védekezőrendszer leghatékonyabb és legkritikusabb részénél teszi tönkre a védelmet. Ha azokat kiüti, úgy sem a T gyilkos, sem a B sejtek nem tudnak működni, mivel nem kapják meg a szükséges "kódot".


    De egy mesesorozatban is volt erről szó. "Egyszer volt, hol nem volt: az ember" címmel. Így gyanítom, hogy az orvos ismerősöd is tudta ezt... :)