Látásjavító bambulás
  • elmeroggyant
    #59
    Csak a három fő mondanivalóra reagálok.

    1.
    "Ez a természetes szelekció, az állandó verseny, amely csak a legjobbakat hagyta életben az évmilliók során.
    Ez az, ami az embernél már nem működik, elég régóta."
    Dehogynem. Most is működik, és mindig működni fog. Csak most nem a hagyományos természetes környezetnek, hanem az emebri társadalom alkotta körynezetnek kel megfelelni. munkát kell találni. Ki fog jobb melót (ezzel több pénzt) szerezni? Hát az, aki többet tanul, jobban nyal, stb.
    Ez is szelekció ugyanúgy - csak a környezet változott.

    A csimpánz rossz példa - legalábbis rosszul hoztad fel. Lehet, hogy a csimpánznak jobb a szaglása, látása, halása, stb. De nem mondanám, hogy ez az életbenmaradáshoz legszükségesebb dolog. A legszükségesebb dolog MINDIG a körülményektől függ!
    A mostani körülmények között (emberi társadalom, urbanizásió) teljesen lényegtelen, hogy miylen a látásod. Ha látsz, akkor okés - annyi elég. Ha hallassz, annyi elég. Nem kell 6km-ről elolvasnod az apróbetűs írást. Egyszerűen nem szükséges az életbenmaradáshoz.
    De hogy tudj autót vezetni, telefont kezelni, és egyéb technikai dolgokat működtetni, az egyre fontosabb lesz.
    Valamit valamiért. A szelekció továbbra is működik.
    Erre mondtam, hogy sokan (pl. te is) egy idealizált eszményt kergetsz. Olyan körülményeknek akarod megfeleltetni az ember, amelyek már nem valósak, illetve nem állnak fenn. A körülmények már régen megváltoztak, és tovább is fognak változni.

    2.
    Tigris és patkány:
    Vanna különbségek a két faj között, perzse. Mint ahogy két ember között is. A patkány lehet az egész nap gép előtt ülő, 70dioptriás, nagyothalló, sánta rendszergazda. A tigris meg a jó hallással rendelkező, kiváló szemű hajléktalan is, aki a télen megfagy. A körülmények már nem azok, amik voltak. Megváltoztak.
    Nem az a lényeg, hogy egy-egy tulajdonságban mit érsz el. hanem az, hogy a tulajdonságaiddal meg tudj felelni a környezetnek, illetve a környezet változásának.

    3.
    "Az embernek igenis szüksége lenne a jobb érzékszervekre ahhoz, hogy sikeresebb lehessen a fejlődése folyamán."
    mint ahogy 4 lábra, 6 szemre és rinocérosz vastagságú bőrre is szüksége lenne. A szárnyakról, amivel repülni tud már ne is beszéljünk.
    Persze, jól jön mindegyik. Növelheti az esélyt - ezt nem is vontam kétségbe.
    De a körülmények nem teszik most szükségessé. Van, ami fontosabb ennél. pl. olvtársunk nem tudja a szemét fejleszteni. nincs rá ideje. Miért? mert nyilván tanul, dolgozik, akármi. Az fontosabb. Miért? Mert AZZAL tud alkalmazkodni a változó körülményekhez!

    A szemüveg abból adódik, hogy a gyengébben látók kiokoskodták, hogy legyen ilyen. A szemük gyengült - viszont az agyukat használták: az fejlődött.
    Valamit valamiért.

    "Idő kérdése, és mindenki szemüveget fog hordani, hogy a jelenlegi, az normális életvitelhez szükséges látásélességet biztosítani tudjuk."
    Ez nem igaz. Egyrészt mutációk mindig is vannak. Mint ahogy a gyengébben látók is örökítik a génjeiket, úgy a jobban látók is. Ez egy "futóverseny". Mindenki kiválasztja magának a saját kis pályáját, és azon halad. (Ki a látását javítja, ki mást.) És lesz, aki célbaér, és lesz, aki nem. Előre megmondani, hogy a jó látás, vagy a számítógépes tudás jelenti-e a sikert, nem lehet. Lehet, hogy mindkettő fontos lesz, és a jövőben az emberek jól fognak látni és a Linuxot is nyomják. De lehet, hogy mindkettő érdemtelen lesz, és talán idővel vakok leszünk, meg a Linuxhoz sem értünk; viszont talán uszonyok nőnek rajtunk, mert a környezet változásához alkalmazkodva, növesztünk párat.
    A lényeg nem a módszer. Nincs jó vagy rossz módszer. Csak az számít, hogy tudtál-e alkalmazkodni, avagy nem. Élsz-e, avagy nem. A többi rizsa.