Látásjavító bambulás
  • dronkZero
    Oké, legyen a _farkas_ szeme. Ugyanolyan a látása, mint a kutyának.
    Egyébként ez pontosan alátámasztja amit az előbb mondtam. A kutyánál szelekciós nyomás(mesterséges!) volt a méretre, szőrhosszra, intelligenciára, akármire, de szemre és látásélességre nem. Meg is maradt az alapvetően szürkületi vadászatra specializált szem, meg a színvakság, meg a rövidlátás. Nem javult, nem romlott.
    Illetve úgy sejtem, hogy a súlyosan beltenyésztett, degenerált fajtáknak a szeme is romolhatott, de nem hinném, hogy pl kifejezetten a palotapincsik látásélességét bárki is vizsgálta volna farkassal, emberrel hasonlítva...

A kutya fő érzékszerve az orra. A füle és a szeme másodlagos, az orrát egészíti ki, az ízlelés és a tapintás meg szinte elhanyagolható. Úgy, mint ahogy nálunk a szem a fő érzékszervünk, mellette a fülünk és a tapintásunk, az orr és az ízlelés csak kiegészítő érzékszervek. De ez tökmindegy, abból a szempontból, hogy én azt az állítást akartam csak cáfolni, hogy a vadon élő állatok _minden_ érzékszerve jobb az emberénél.

1. A mozgásra érzékenység tanult, viselkedésbeli dolog, semmi köze az érzékszervhez.

2. Lásd előző nagy bekezdés végét.

4(?). Túlszaporodás esetén az az egyed sikeresebb, amelyik tud magának zsákmányt szerezni, vagy el tudja venni a gyengébbtől. Attól, hogy nem zsákmányállat, még ugyanúgy vannak szelekciós nyomások, amik érzékszervekre szelektálnak.