• Sanyix
    #35
    van ilyen minimumenergiás pálya, amit Hohmann pályának hívnak. De az éppen az, amelyiknél sok hónapig tart az utazás, amiről eddig filóztak, és amitől állítólag bekattannának az űrhajósok a sok idő miatt. Az űrben vagy úgy van, hogy gyorsan mész de gazdaságtalanul, vagy lassan de gazdaságosan. Még ezt lehet kavarni gazdaságosan a hintamanőverekkel, de annak a belsőnaprendszerhez max üzemanyagsporolásra van értelme. Üzemanyagspórolásra, ÉS mellé gyorsabb úthoz csak a külső naprendszer felé van értelme, hosszabb utakra.
    (például lehetne spórolgatni a mars utazáshoz vénuszos hintamanőverekkel, de lehet nem lenne gyorsabb, sőt talán lassabb lenne, csak üzemanyagból fogyna kevesebb).

    A VASIMR-nek éppen az lenne a lényege, hogy gazdaságtalan de gyors pályán ér oda, hiszen "csak" áram kell hozzá, ami összességében még egy reaktor súlyával is gazdaságosabb mint egy kémiai rakéta. Egy ilyen hajtóművel, párszáz tonnás össztömeggel el lehetne érni ugyanazt a deltaV-t mint egy kémiai rakétánál többtízezer tonnányi üzemanyaggal.