lapaleves#98
azért ne csodálkozz, ha nekedesnek a népek, elég kioktató stílusban adod elő az egyébként részben értelmes (épp-nem-barikádharcos, épp-nem-koncentrációstáborozós) gondolatokat. ezzel persze saját hiteledet is csökkented a hallgatóságban, ami végtére a részben értelmes gondolatok hitelét csökkenti.
hogy on is legyek: itt marunk majd a saját farkunkba, mert a sok lokális kütyüt mind profitéhes kapitalisták hájpolják majd ránk (már most minden blue, ami green). hisz csak arra várnak, hogy mindent le lehessen végre cseréltetni (okosan mosógép, napcellás rendszerek, mégújabb ledtévé satöbbi), az meg mind kínában, soksok co2-vel készül majd. azt nem is merem végiggondolni mely ritka anyagokból mennyi hiányzik a számottevő elterjedéshez.
hogy konkrét példával éljek: múltkor kiszámoltam, hogy az 50 wattos, 24/7 szervert mennyiből lehetne etetni napcellával. a 300 ezer nagyon-nagyon alsó hangos, inkább 400 felé tendál a végösszeg. és az még mindig pár évente akksi csere. de voltam ledet nézni is, ott az egyetlen szóra érdemes darab egy 30w-os blokk volt, 100 ezer forintért. szóval ennyire vagyunk, még pár év kell a gyorsan alkalmazható technológiáknak is az árak normalizálódásához.
de ez mint nem érdekes, az alapelvet kell látni: a hatékonyságnövekedés még sosem járt a fogyasztás visszaesésével, mivel az adott ár mellett egyre többen használják egyre több mindenre. ez szerintem azt eredményezi peak oilt feltételezve, hogy megdöglünk mind, de ez csak személyes vélemény. a múltkor volt valami cikkben, hogy Németo.-ban az alternatív teljesítmény növekménye kisebb, mint az össz szükséglet növekménye. az meg nem sok jót sejtet.