• halgatyó
    #118
    Ne kötekeggyetek má... romboljátok ennek a fórumnak a tudományos sznvonalát és erősítitek a NEMtudományos vonásait. Ne csináljunk Index fórumot ide is, egymás aprításával 30ezer hozzászóláson keresztül:-(
    Vegyetek példát rólam. Engem is lehülyézett csúnyán egy zsugoragyú nemrég valamelyik fórum végén, mégsem reagáltam rá. Kifutott topicok végére nem írok, 1 héttel később. Ennyi.

    Sokkal érdekesebb, hogy honnan van a Holdon a víz, és miért pont annyi. Miért nem kevesebb vagy több. Lehetne ugyanis sokkal több is, azt jól meg lehetne magyarázni (a Nap másodpercenként 700millió tonna anyagot veszít, ami napszél -- főleg protonok -- formájában egy 150millió km sugarú gömb felületén oszlik szét. Ebből kiszámítható, hogy a Hold felületét igen jelentős mennnyiségű hidrogén érte már, tehát volt "alapanyag")

    Tényleg: mennyi víz VAN? Ez a kérdés még nincs megbízhatóan lezárva.

    Az izgalom szerintem indokolt, az ember szeretne kijutni az űrbe valami reális költségek árán, és ez a holdi víz igen nagy megtakarítást jelenthet a jövőben, a konkrétan végrehejtandó lépések tervezésekor mindenképpen figyelembe veendő.
    A víz teljes hiánya a Hold kihagyásához is vezethet a következő fontosabb űrbeli célpont kijejlösekor. Ez van a cikk mögött, szerintem.