• redgreen
    #29
    A WM is jó bizonyos dolgokra, a Symbian és a Linux klónok is más-más területen jeleskednek. Több szempontból érdemes őket vizsgálni.
    Ha csak az alapszolgáltatásokat nézzük (amik már a gyári rendszeren is elérhetők), a Symbian messze a legkiforrottabb és a legsokoldalúbb mobilplatform, de a Google és az Apple rendszerei is rohamléptekkel zárkóznak fel. Ha a WinMo is ilyen ütemben fejlődött volna, már évek óta nem is használnánk mást. Ez legjobban a HTC készülékeit elnézegetve látszik.
    A bővíthetőséget (HW és SW) tekintve viszont a Symbian kullog leghátul, a WM erős középmezőnyben, de a nyílt rendszerek előnye (iPhone OS esetében nyílt rendszerű bázis) itt mutatkozik (mutatkozhatna) meg igazán.
    És legvégül marad még a támogatás, amiben az Apple valóban nagyot alkotott a szoftver- (és zene-) áruház létrehozásával. Nem véletlen, hogy a Nokia is igyekezne valami hasonlót felmutatni, az ő dolgát (és a fejlesztőkét is) azonban nagyban nehezíti a piacon már jelen levő hardvereinek sokszínűsége. A Symbiannek már maga az úttörő szerep is sokat ártott, gondolva itt az egymással programok tekintetében teljesen inkompatibilis OS verziókra (bár ez utóbbi talán a WM-ra is áll).
    Összegezve a leírtakat: a Microsoft kifejezetten jó helyzetben van (ha el tudja fogadni, hogy az első helyre a nyílt rendszerekkel szemben nincs túl sok esélye) attól még megcélozhatja azt a csoportot, ahol fontosabb a multitask és a Windows-integráció, mint a szoftverellátottság. Talán az Android nem fogja (egy-két évig) beelőzni.

    A fentiek jórészt csak spekuláción alapuló állítások, nem kerestem egyetlen kijelentés alátámasztására sem teszteket, nem végeztem kutatásokat. Jelenleg Symbiant (s60 6.1, 9.1), WM5-öt és iPhone OS-t futtató kütyükkel rendelkezem, Androiddal nincs személyes tapasztalatom.
    (Csak apró betűvel és zárójelben az iPhone-os vitához. A fikázók vegyék úgy, hogy a tulajdonosok szerelmesek a kütyüjükbe - ehhez az árnak is van némi köze -, ezért van az, hogy ha néha sírnak is miatta, néha utálják valami miatt, de a külvilágnak mindig csak áradoznak róla, és jól leszólják aki becsmérelni merészeli. Természetesen az iPhonera is igaz, hogy nem tökéletes, sok funkciót nem tud, amit a tízezres készülékek alapból (ld. Symbian), és van, amit üzletpolitikája miatt az Apple nem is enged másoknak sem megírni. Ennek ellenére még a legelső modell is tud annyi pluszt felmutatni a napi munka során, hogy egy hétnyi-hónapnyi intenzív használat után már senki nem adna túl rajta jó szívvel - maximum egy vadiúj 3gs-ért...)