• polarka
    #74
    "a változó elektromos tér változó mágness teret gerjeszt."
    Igen.

    "ezt így nem haszáljuk. Ha a töltéseket szétválasztjuk, és nem engedjük összeéni őket, attólmég elektromos mező alakul ki a potenciálülönbség miatt, ami elektrosztatikus vonzásban nyilvánul meg, aminem az energiája pont akkora, mint amennyi energia kell a szétválsztáshoz."
    ? Nem mondtam, h nem lesz elektromos mező. Csak felhívtam a figyelmet, h az statikus, ha nem mozognak a töltések (ami fontos dolog, mert így mágneses mezőt sem kelt). Felmerült bennem, h ekkor is mozognak az elemi töltések a testben, de azok eredője a valszeg a nullától épphogy térnek el (nagyon kicsi nagyságrendűek).

    Az eredeti felvetés meg vmi ilyesmi volt: A hálózati távvezetékek (persze ezt is konkretizálni kéne, h hány V-os) közelében milyen EM sugárzás lép fel? Statikus mágneses/elektromos? EM(én erre tenném a voksom)? Frekije (logikus, h 50Hz, ami miatt tudtommal nem lép reakcióba az emberi szervezettel)? És a teljesítménye milyen nagyságrendbe esik (nyilván az átvitt energiához képest elhanyagolható, mert különben elég veszteséges lenne a rendszer)? Mivel nem izotóp sugárzó, ezért milyen korrekcióval kell élni, h meghatározhassuk, h bizonyos távolságban mekkora teljesítménysűrűséget jelent mindez?