• lpollo
    #89
    Én egy kicsit korábban tértem át az OpenOffice-ra (akkor még StarOffice-nak nevezték), még 2000-ben. Azóta ezt használom, írtam vele több könyvet, a legnagyobb terjedelme közel volt az egymillió karakterhez. Használok lábjegyzetet, tartalomjegyzéket, irodalomjegyzéket, korrektúrát, táblázat és ábra számozást, tördelek és ábrákat folyatok körbe, illetve jelszóval védett PDF-ben küldöm szét az eredményt. A táblázatkezelővel már több kontrollernek segítettem a munkája egyszerűsítésében és bár nem vagyok nagy táblázatkezelő guru, de azt hiszem a felhasználók felső 1%-ába tartozom, és a OOCalc eddig tökéletesen megfelelt. Rendszeresen tartok előadásokat OOImpress segítségével és bár nem annyira csicsás, mint a PowerPoint, ami nekem kell, azt eddig mindig tudta. Az egyik legjobb program meg az OODraw: szervezeti ábrákat, a könyveimbe illusztrációkat, magyarázó ábrákat csak ebben írok.

    A GIMP-et is már néhány éve használom, de a közelébe sem jutottam annak, amire az képes, nekem sokkal kevesebb is elég; igaz, nem vagyok grafikus, csak a saját fotóimat dolgozom fel, illetve feldolgozva, átméretezve építem be a könyveimbe, jegyzeteimbe.

    Három hónapja ismét ellopták a notebook-omat és az eddigi jó szabad szoftveres tapasztalatok miatt kidobtam az XP-t és egy Ubuntu Linux-ot tettem fel az új notebook-ra. Eddig egyszer fagyott le, és az OpenOffice is egyszer állt le magától. Az OpenOffice varázslatosan gyorsabb, a nagy dokumentumokat 10-20-szor gyorsabban tölti be, mint XP alatt. Csak a régi, 8 éves szkenneremet nem tudtam vele elindítani, így most fényképezek és a fényképeket használom, de ha lesz 10.000 forintom, az operációs rendszer megtakarított árán veszek egy új szkennert. Az Ubuntu Linux rendkívül kényelmes: néha szól, hogy van valamennyi frissítés, letölti és kész. Sokkal ritkábban kell emiatt a gépet újraindítani, nekem úgy tűnik, hogy jobban meg van írva a kernelje, mint az XP-é. Ja és még egy: ugyanúgy 1 GB memória van a gépemben, mint amennyi a régiben volt, és annak ez az XP elcseszett memória kezelése miatt soha nem volt elég, és állandóan swappelt a masina és ilyenkor ugye dög lassúvá vált. Linux alatt ezt még az eltelt három hónapban egyszer sem tapasztaltam (pedig fentem rá a fogamat, hogy majd jól be fogom állítani a kernel paramétereket, mert itt végre ezekhez normálisan hozzá tudok férni). Nem tudom, hogy az XP-t követő Windows fejlesztések hova vezettek, de XP-ben az egész Registry-t feltúrtam és képtelen voltam rávenni arra, hogy ugyan már ne használja a memória felét gyorsító tárnak, mert azon a néhány programon kívül úgysem fogok többet betölteni, mint amit már használok.

    Mielőtt valaki a M$ fanboyok közül nekem esik: nem állítom, hogy a Linux jobb, mint a Windows. Csak azt állítom, hogy amire nekem szükségem van (és azt hiszem a normál irodai felhasználók igényesebb felső 1-2%-ába tartozom), arra tökéletesen elég, egyáltalán nem szenvedek a Windows-M$ Office hiánya miatt. Nem így gondolkodnék, ha speciális, Windowsra fejlesztett programokat használnék: PhotoShop, CorelDraw, ArchiCAD, Macromédia, Warcraft stb. De nekem ezekre nincs szükségem, ahogy a Windows felhasználók 90%-ának sincs erre szüksége. Ezért velem a logika azt diktáltatja, hogy egyre több vállalat jön rá erre és tér át az IBM-hez hasonlóan az ingyenes szoftverekre.

    Polló László