• zboszor
    Összekevered a fejlesztést a koppintással. Koppintással sehova sem lehet jutni.

Koppintás, hm. Az első Honda motorkerékpár egy olasz motor koppintása volt, megvásároltak pár motort, ellesték hogy működik, aztán gyártották mint a güzü. Hol is tart ma a Honda?
    A Linux kernelmag nem koppintás volt, hanem egy POSIX-szabványt követő megvalósítás, amin aztán az akkori szoftverek az akkori GCC-vel lefordítva működtek. Akkori összehasonlítás alapján a Windows 3.0/3.1 és az XFree86 2.x és 3.x (meg egy föléhúzott Window manager, mondjuk MWM vagy FVWM) ég és föld volt, szerintem már akkor is a Linux javára.
    Hadd idézzek "Igazi programozó" c. szösszenetből: "Volt egy programozó, aki elment egy kiállításra. A bejáratnál azt mondta az őrnek, hogy nagyon figyeljen, mert ő egy híres tolvaj. Az őr egész nap nagyon figyelte, de nem látott nála semmit, pedig távozáskor át is kutatta. A programozó másnap is elment, azt mondta az őrnek: Tegnap nagyon sok zsákmányt szereztem, de ma még többet fogok, figyeljen. Az őr aznap sem talált nála semmit. A kiállítás alatt végig ott volt a programozó, de az őr nem talált nála semmit sem. Az utolsó nap megállította az őr a programozót, és megkérdezte: Mégis, mit tudott ellopni, ha motozással sem találtam semmit sem? A programozó mosolygott, és így válaszolt: Ötleteket."
    A világ így működik: ötletekből. A Honda példáján a japánoknál maradva: van egy kifejezésük, "kaizen" - ez pontosan azt jelenti, hogy vesznek ötletet, és továbbfejlesztik. És nem szabad egyoldalúan szemlélni a világot, a Microsoft sehol sem lenne a Xerox-nál kitalált egér és GUI nélkül. Az első Windows az első Apple Macintosh koppintása volt. Annyi ötletet lopott össze, most éppen folyik ellene egy XML szabadalmi per, éppen megúszta azt, hogy levegyék a polcokról az Office 2003-at és 2007-et 60 napon belül a teljes USA-ban(!), de ez lehet hogy csak a büntetés kezdetének kitolása. Valahogy érdekes ez a kettős mérce: a szoftverszabadalmakat fegyverként használja a máshogy meg nem fogható Linux ellen, és a Windows-hívek örülnek, de felháborodnak azon, ha a Microsoft kerül górcső alá szabadalom megsértés miatt. A Microsoft gyárt egy pár terméket, de miért is kell imádni őket? De nem kell piedesztálra emelve imádni a másik oldalt sem, mindenki a saját érdekeit nézi, legyen az akár pénzügyi vagy morális. Én sokkal nyugodtabb vagyok, mióta nem használok Windowst. A vírusok miatt a rendszer viselkedése nemdeterminisztikus. A számítógép legyen egy kiszámítható munkaeszköz, nem pedig egy sértődős AI. Ha félrekonfigurálok valamit a Linux alatt, akkor azt tudom, hogy én rontottam el, és helyre is tudom hozni, és véletlenül vagy egy malware miatt nem áll vissza egy beállítás "magától".