• kukacos
    #125
    Idézem innen: http://rrr100.wikispaces.com/KokemenyErvek

    Ha az állam évente a GDP 2.6%-ával több pénzt bocsátott volna ki, a magánbankok pedig (magasabb tartalékráta miatt) ennyivel kevesebbet, akkor az államadósság 1989 - 2001 -ig elfogyott volna.

    Az állam pénzkibocsátása pénznyomtatással történik. Ebből a mondatból úgy tűnik, hogy a banki kibocsátás rovására akarsz az állammal pénzt nyomtatni az adósság visszafizetésére, de aztán #116-ban azt írtad, hogy a kettő között semmi összefüggés nincsen, tehát az adósságot a pénzforrás összmennyiségének figyelembe vétele nélkül akarod visszafizetni, pénznyomtatással. Így van?

    "A pénz azért jött létre, hogy az árúk cseréjét megkönnyítse. Ez a szerepe, azaz ennek és csak ennek KELLENE lenni a szerepének."

    Pontosan. Épp ezért nincs rá szükség, ha nincs adósság. Barterüzletnél nincs szükség pénzre: nálam van egy zsák gabona, a kőfejtőnél van két zsák kő, cserélünk, vége. Pénz akkor kell, ha a kőfejtőnek gabona helyett mondjuk fa kell. Ilyenkor írok egy papírt, hogy a papír bemutatójának adok egy zsák gabonát. A kőfejtő elmegy a favágóhoz, odaadja neki ezt a papírt (a pénzt), a favágó pedig később nálam beválthatja ezt gabonára. A folyamat közben van egy fázis, amikor a kőfejtő már odaadta a kövét, de én nem adtam senkinek semmit. Adós vagyok a kőfejtőnek a kő értékével, a kőfejtő az én adósságommal kereskedik, eladja azt a favágónak.

    A nem direkt árucserében mindig benne van egy ideiglenes adósság. Ha minden követelés ki lenne egyenlítve a világon, nem lenne szükség a pénz formájú ígéretekre sem. Egyedüli alternatíva az, amikor maga a pénz értéke ekvivalens az áru értékével (pl. aranypénz), ilyenkor az eladó azonnal törleszti az adósságot. Sajnos aranyból egyszerűen nincs elég.

    "Ha a bank VÁLTÓT bocsátana ki és nem pénzt (tehát az állam nem adná oda a hivatalos fizetőeszközét erre a célra)"

    A jelenlegi pénz az állam váltója. Mennyiségét a központi bank határozza meg az állam érdekében (gazdasági stabilitás és inflációs cél). Mi a baj azzal, hogy a bankoknak van egy kis mozgástere többszörözni és szétosztani? Amíg a bankok versenyeznek egymással, a profitjukat limitálja a verseny. Megnézheted az aktuális listákat, sokat keresnek, de nem annyit mint mondjuk az olajcégek.

    "Most az van, hogy a mindenki részt vesz a buliban akár szeretne hitelt felvenni és eladósodni, akár nem."

    Ez nem igaz. Ha van valamid és nem akarsz eladósodni, nem kell. Vegyél ingatlant, aranyat, vagy amit akarsz, nem kötelező a pénzed bankbetétben tartani, és így nem fogják a gonosz bankok elinflálni a vagyonodat. Persze a napi kaját és a számlákat fizetni kell, de mondjuk válts be havonta egy aranytallért, és kész. Persze ennek is van kockázata...