• KillerBee
    Alapjában rokonszenvezek a hozzászólásodban felvetett dolgokkal, valóban igen sok igénytelen felvételt lehet látni a neten, ami főképp a fotózásban járatos embereket zavarhatja, hiszen ők látják, mit lehetett volna sokkal jobban megoldani. Ha nem haragszol, akkor azért lenne pár észrevételem a felvetéseidhez, mert szerintem érdemes több oldalról is szemlélni a dolgokat.

Sok embernek eleve nem célja a szakmai szempontból igényesebb fotók (főképp a kompozícióra gondolok) készítése, hiszen számukra a pillanat megörökítése, a későbbi visszaemlékezés lehetősége fontosabb. (Igen, a pillanatot egy-egy eredeti szemléletmóddal érdekesebben lehetne rögzíteni, de ahhoz beállítás kell és az épp a spontaneitás rovására mehetne.) Az emberek többségének egyszerűen nincs meg az a látásmódja, amilyennel a tehetségesebb fotósok (nem profikra gondolok) rendelkeznek. Nem is lesznek képesek megtanulni, mert sem idejük, esetleg sem tehetségük nincs meg hozzá. De mindettől még joguk van feltenni a képeiket a közösségi oldalakra vagy máshová, mert hiszen ki akar cenzúrát e téren (is). Vagyis én semmi rosszat nem látok abban, ha efféle amatőr képeket feltesznek, végtére is ezért is van a net és a közösségi oldalak.

Leírtál pár ötletet, hadd reagáljak ezekre:

Gyerek fotózása: A gyerek szemmagasságából való fotózását én problémásnak találom, persze ez erősen függ a háttértől. Mert az sem előnyös és csak szándékolt hatás elérésére való, hogy a környezet szinte a gyerek fölé tornyosuljon. Ha nem a gyerek kicsi voltának kihangsúlyozása a cél, akkor célszerűbb egy közepes tele állásból (kb. 100mm) fotózni a gyereket és csak picit alacsonyabb nézőpontból.

"Lyukakat" kell keresni. Egy-egy ilyen vagy hasonlóan eredeti nézőpontú kép vicces és hangulatos lehet, de képzeld csak el, ha mindenki ilyen fogásokkal élne fotózáskor. Akkor rögtön ezek a - a fotónak amúgy érdekes színt kölcsönző - módszerek válnának reménytelenül sablonossá. Valahogy hasonlatosan a divathoz: mindenki ki akar tűnni a többiek közül, de mire ezt eléri, már pontosan olyan lesz, mint a többi, hiszen mindenki más is ki akar tűnni.