#21"A bennünket érő hihetetlen mennyiségű vizuális információ tompítja az embert, ezek mennyisége lényegesen több annál, mint amire egy egészséges embernek szüksége van. A fotó-dömpingnek köszönhetően csorbul az ember esztétikai érzéke és ítélőképessége, ami miatt például kisebb, vagy másfajta hatással vannak rá az igazi műalkotások."
A médiában, utcán, plakátokon, és főleg a fotós oldalakon megjelenő fotótömeg kialakított egy széles körű, amatőr kritikai rendszert, ami miatt mindenki feljogosítva érzi magát arra, hogy éles ítéletet mondjon egy fotóról.
Mi a gond kicsirigó, lehúzták valamelyik, általad csudaszupernek titulált képedet? :D Nekem az egész cikkből valahogy a sértődöttség jön át.
Először is! Az embereknek nem csorbul az esztétikai érzéke. Maximum változik. Köszönhető ez annak, hogy rengeteg ember, rengeteg képet produkál és sokkal nehezebb kiemelkedő képet csinálni. Ez annak a vonzata, hogy a fényképezőgépek rendkívül olcsóak lettek, így boldog-boldogtalan fényképezhet és most már nemcsak a(z) (anyagilag) kiváltságosok fotózhatnak. Így sokkal több tehetség felbukkan. Például míg régen egy makro kitre rengeteget rá kellett költeni, ma már szinte minden kompaktban benne van a funkció. Ez által sok mindenkinek megadatik, hogy makro fényképet készíthessen.
Továbbá. Ettől dobom el az agyam mikor néhány "okos" meghatározza, hogy ki és miről mondhat véleményt. Szabad világban élünk (nagyrészt). Az meg külön ostobaság amikor valakit becsmérelnek azért mert tetszik neki egy kép. Az a szép a világunkban, hogy mindenkinek más jelenti a szépet! Tehát nyugodtan érezheti mindenki feljogosítva magát, hogy kritikát fogalmazhasson meg egy fényképről!
Az meg már a jéghegy csúcsa, hogy néhány önjelölt meg akarja határozni, hogy ki és hogyan fotózzon. Mindenkinek a szíve joga úgy és annyit fotózni ahogy és amennyit akar. Ugyanez igaz a feltöltésre is. Ha engem nem érdekel 1 kép nem foglalkozom vele. De lehet valakinek meg tetszeni fog és akkor már nem lehet azt mondani, hogy feleslegesen lett feltöltve.
A mobiltelefonos képek más kategória. Én is megmosolygom amikor valaki telefonnal akar olyan képet csinálni ami egy komolyabb fényképezővel sem lenne könnyű. De had csinálja, ki vagyok én, hogy elítéljem érte?! Persze ezekkel a képekkel nem illik kérkedni. Persze kivitél ha valami tényleg eszméletlenül jól beállított képet vagy valami megismételhetetlen pillanatot örökít meg. Például egy filmforgatás alkalmával a nyugati pályaudvar be volt öltöztetve horogkeresztes zászlókba. Nem volt nálam rendes fényképező de úgy véltem egy ilyet kár lenne kihagyni. Valaki írta lentebb, hogy ő bizony el teszi a mobilt inkább és nem fényképez. Én meg inkább előveszem mert lehet, hogy nem lesz minőségi de azért, hogy később egy emléket fel tudjak eleveníteni arra tökéletes. Persze az nem olyan kép amit feltöltögetnék.