• KillerBee
    #42
    A visszatéréshez bárhonnan sokkal kisebb tömeg kell, mert akkor már nem kell hordozni az odaúthoz szükséges eszközöket és üzemanyagot. A LM is csak a Hold körüli pályára álláshoz kellett, önállóan nem lett volna visszatérni a Földre.

    "A Holdról történő visszatéréshez viszont bőven elégséges volt az Apolló űrhajó maga a 25 tonnás tömegével."

    Persze, hiszen neki nem kellett leszállnia a Holdra. Ha az egész űrhajó leszállt volna és nem csak a LM, akkor nem lett volna elég a 25 tonna.

    Nem azt vonom kétségbe, hogy a Földről bármit elindítani sokkal több energiát igényel. Abban nem értünk egyet, hogy ez lényeges tényező lehetne egy harci helyzetben. Háborús konfliktusok nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki, akkor pedig a Föld körüli pályára telepítéshez van elég idő és így a gravitációs hátrány sikeresen megszüntethető.

    "az hogy a Föld jelentős gravitációval rendelkezik viszonylagos hátrányt jelent. Ez önmagában olyan jelentős lehet, hogy egy pirinyó Hold vagy űrkolónia hatékonyan dacolhat a Földi hatalmak erőfeszítéseivel."

    Ha az ellenséges holdkolónia még pici - ahogy írod -, akkor annak nemigen lesznek erőforrásai egy támadáshoz. Annyi fegyvere meg végképp nem lesz, hogy az egész Földet elpusztítsa, így viszont bizton számíthat a megsemmisítő válaszcsapásra.

    Ha már nem is kolóniáról, hanem holdon élő hatalomról beszélünk, akkor pedig az annyira a távoli jövőben lesz, hogy az akkor technikával vajmi kevés hátrányt jelentene a Földről indítás nagyobb energiaigénye. Plusz a mit írtam a Föld körüli pályára telepítésről.

    Mindent összevetve nem tudom elfogadni azt a véleményedet, hogy egy konfliktustól való félelem tartja vissza az űrhatalmakat egy holdkolónia létrehozásától. Inkább a közvetlen anyagi haszon hiányára és a buta, rövidlátó takarékoskodásra tippelek.