• NEXUS6
    #40
    Azt nem veszed figyelembe, hogy a biztonság összetett dolog és ráadásul viszonylagos.

    Afganisztán megtámadása nem csökkenti, hanem inkább növeli a nyugati országokat fenyegető kockázati tényezőket. Másrészt azokat az gerilla erőket, amik amúgy a nyugati országokban tevékenykednének, ez a háború otthon köti le. A mi szempontunkból inkább Afganisztánban támadjanak meg 1-1 katonai alakulatot, mégha valójában egyik félnek sincs esélye a győzelemre a hagyományos módon, minthogy a nyugati országokban beláthatatlan következményű támadásokat hajtsanak végre a civilek ellen.

    A gerilláknak is ugyan ez a céljuk, ha nem tudják a civileket terrorizálni, akkor számukra bőségesen elégséges, hogy nagyon jelentős katonai erőt kötnek le, ezzel is folyamatosan biztosítva van sajtójuk.
    Egy terrortámadást túlélt civil és egy a körülményekre panaszkodó katona panaszkodása a médiában körülbelül ugyan olyan hatással bír a közvélemény felé.

    A mai világban bármilyen csoport számára rendelkezésre állnak viszonylagosan nagy pusztító erővel rendelkező fegyverek és gyakorlatilag közvetlen kapcsolat a világmédia irányában. Ez lehetővé teszi, hogy egy alacsony intenzitású konfliktussal is jelentősen közelebb jussanak politikai céljaik elérésében.