• Balumann
    Ez elég nehéz kérdés, hogy ki az, aki "igazán él". Én hozzám a legközelebb a buddhizmus áll, nem hiszek Istenben, sem reinkarnációban.
    Ha van időm, bővítem a tudásomat és tájékozottságomat tudomány terén is, és én egyáltalán nem érzem, hogy elidegenítene, önzővé tenne, vagy bármi ilyesmi. Én foglalkoztam vallásokkal (iskolában tanultunk róluk), agykontrollal, egészségmegőrzéssel (lelki és testi, tehát meditációkkal is), és én abban hiszek, hogy nekem nincs szükségem bármiben is hinni, maximálisan lehetek boldog, egészséges. Sokat gondolkoztam korábban, hogy mi lehet halál után, aztán egy könyv elolvasása (pontosabban hangoskönyvben meghallgatása után) után (Herman Hesse: Sziddhárta) már eszembe sem jutott, hogy gondolkodjak rajta. :)

De véletlenül sem állítom, hogy aki elvakultan hisz bármiben, az nem lehet boldog. Mindenkinek ugyan az lesz a sorsa, az lesz boldog, aki hisz abban, hogy boldog lehet, és boldogan, egészségesen él más emberekkel. :) Én ezért nem tartom a mai egyházakat károsnak, hiába ítélem el teljes mértékben a korábbi tetteiket, amikért már a pápa is bocsánatot kért ha jól tudom nemisolyan régen. Én sokat járok templomba énekelni (Pesti Ferences templom), és nem azért mert hívő vagyok. Jó közösségek, szép templom ahol nagyon jó érzés énekelni, az emberek pozitívak, hitet adnak az embereknek :) Úgysem a fiatalok járnak a templomba, hanem idősek, akik talán jobb is, hogy nem a TV előtt ülnek és nézik a sok butító baromságot (szerintem mindenki egyetért abban, hogy az utóbbi a károsabb, és okozza a legtöbb "szenvedést" az embereknek).

A tudomány folyamatosan fejlődik, egyre több mindenről kapunk képet, persze vannak, amik méginkább megbonyolítják a kérdést. Hogy élték túl az állatok, amikor az emberek nem tudták. De a vulkánkitörés, és hogy erős hatása volt, az biztos (nyilván ha Grönlandon is ilyen erősen látszik), és az emberek eltűnése is tény. Reméljük, az állatokkal kapcsolatban is lesznek ésszerű magyarázatok, vagy kiderül még pár dolog, és akkor az lesz a logikusabb elmélet. Nekem másfél éve fogalmam sem volt például az Afrikai származásról, most itt talán én védem a leginkább ezt ha jól látom :D