• gosub
    #160
    Általában megpróbálom racionálisan értelmezni az elméleteket, mint ezt a Tobásat. Nem mondom hogy lehetetlen, de így ebben a formájában igen csak hiányos, és a következtetések is rosszak. Persze akik előadják ők vannak közel a dolgokhoz én tőlem távol áll, csak érdekel.
    További probléma az elmélettel hogy némileg önkényesen lett kiválasztva a katasztrófa a mitokondriális DNS által behatárolt 50-100.000 éves tartományból. Körül kéne nézni más területen is, van e ami szintén ilyen pusztítást végezhetett az emberiségben.
    De azért továbbra is kötöm az ebet a karóhoz :) Eurázsiában, Afrikában élt embereket a kihalás széléig sodoró hirtelen globális, katasztrofális változás más fajokra is hasonlóan kellett hogy hasson, mégpedig nem csekély mértékben. Magyarázatot kell találni arra hogyan maradhattak életben a hőmérsékletre, fényre, vízre igen érzékeny élőlények. Szerintem ez egy sarkalatos pontja a vulkán elméletnek. És itt furcsa a film következtetése az emberekre, ami látom másnak is feltűnt és KillerBeet idézzem:
    "Az elmélet számomra azért is érdekes, mert szerinte az ember fennmaradásában a kitörés után komoly szerepet játszott a megélénkült együttműködés és kommunikáció, amit az intelligencia tett lehetővé. Az állatvilágban ilyesmi jószerivel nem történhetett meg, így annál is érdekesebb az általad említett fajok fennmaradása."