• Yfel
    #30
    Sajnos a legjobb védelmet a vírusok és az egyéb kártevők ellen nagyon kevesen és ritkán reklámozzák (mivel nem külön termékről van szó): mint azt minden Linux felhasználó fejébe elsőként beledöngölik: "SOHA ne használd a géped adminisztrátori jogokkal!" Ezt a filozófiát követve éveken keresztül használtam Windows gépeket vírusirtók nélkül és soha semmi bajuk nem volt.

    Ha pedig annyira szerencsétlen az ember, hogy találkozik egy programmal ami:
    - megfertőzi
    - egy rendszer, vagy program hibáját kihasználva adminisztrációs jogokat szerez a gépen és
    - megfertőzi a registry-t vagy a rendszerkönyvtárakat,

    akkor olyan kártevőről van szó, ami ellen egy vírusirtó úgysem fog megvédeni.

    A legtöbb vírus és spyware működése attól függ, hogy bele tudjon írni a registry-be és a Windows könyvtárba. Ha ezeket eltiltjuk a felhasználó elől, akkor a kártevők többsége nem tud mit kezdeni a géppel.

    Persze XP alatt nagyon kényelmetlen volt a gépet normál felhasználóként kezelni mert nagyon sok dologhoz kellett adminisztrátori hozzáférés. Vista és főleg Windows 7 alatt ez sokat változott jó irányba (mostmár inkább úgy viselkedik mint a Linux és az OSX. Amikor szükség van adminisztrátori hozzáférésre - mint pl program telepítés közben - akkor automatikusan feldobja a jelszó ablakot és nemcsak egy hibaüzenetet vág az ember képébe).
    Sajnos az első felhasználó amit rendszertelepítés közben rakunk fel még mindig adminisztrátor, tehát ezen az MS-nek változtatni kellene.

    Lényeg, hogy a Windows-t is lehet olyan biztonságosan használni mint a Linuxot, vagy OSX-t csak fel kell adni egy kis kényelmet a biztonság érdekében. Szerintem megéri.

    Yfel