Komolytalan#16
Azért azt se felejtsük el, hogy a DVD adattárolási képessége is egy rakás fos a CD után, milyen lehet akkor a Blu-ray? Az ok, hogy sok bitet rá lehet írni, de mi lesz azokból a bitekből 2-3-5-10 év múlva?
Én emlékszem rá, amikor haverom megvette első 2.4x sebességű CD íróját 250eFt-ért. Egy Kodak CD volt Ausztriából csempészve 800Ft. Nade amit arra a Kodak CDre írtam az még 2 éve olvasható volt (akkor mentettem le a CDimet vinyóra, és dobtam ki mindet). Kb 2 év múlva (2000-2001 környékén) én is vettem egy még mindig SCSI Teac 6x írót 60+20eFt-ért (SCSI kártya) ami még mindig tök jó volt (az általa írt lemezek olvashatóak), de ez már Philips CDre nem volt hajlandó írni (elrontotta 90%-ban). Bejött a DVD, a Teac író tönkrement (kb 5000 CDvel a háta mögött, 6 évesen), vettem DVD irtót, Teac-et. Na ez már fos volt, amit írt CD-t 4 éve kb 10% nem olvasható, DVD 1/3-a. Volt utána Samsung, LG, tököm tudja mi, mind kaka, kaka, kaka. Pedig sosem írtam max sebességgel ezeknél, mert tudom miről szól a CLV/CAV, meg a buffer underrun protection.
Azóta csak a vinyó. Optikai meghajtó előttem leszerepelt, soha a büdös életben nem mentek rá semmit se amit 1 napnál tovább akarok megtartani. Majd ha kitalálnak valamit, amire adnak 10 év garanciát, és ha mégis megsérül, akkor a rajta megfelelő értékkel arányos kártérítést, akkor lehet szó arról, hogy megveszem a portékájukat. Nem mintha 1-1 film vagy 5 éve warezolt játék nagyon hiányozna, de pl a szar lemez(saját célra csak tdk-t használok kb 8 éve)/író (ma már minden márka) miatt veszett el több évi munkám archívuma is. Ami nem bocsánatos bűn, akármilyen markec dumát is találnak ki a gigabyteokról.