Vicky 1836-1939
  • gatoth
    Hát ez több mindentől függ. Ahd-vel tolod, vagy alapjátékkal? Én ahd-vel, de itt is függ attól, hogy kivel vagyok, hol tartok időben. A játék vége felé nagyhatalommal játszva fel szoktam halmozni néhány (max 4-5) milliót, mert háború esetén a hadsereg ellátmánya duplázódik, ezzel együtt a költsége is, és nem árt, ha van miből mínuszba menni. Ilyen több tízmilliót szerintem nem kell, jobb helye van a gazdaságban.
    A másik fele a nemzeti bank, ahol a lakosság megtakarításai gyűlnek. Ezt igyekszem ösztönözni az elején, hogy működni tudjon a gazdaság nélkülem is, mivel ebből a tőkéből építik a gyárakat/vasutakat és jóval olcsóbban mint ha te tennéd. Ahd-ben a rekordom az oroszokkal volt legutóbb bő 100 misi gyűlt össze. Ennyi felesleges, max arra jó, hogy ne menj csődbe a háborúban, mivel a külföldi bankok csak korlátozott mértékben hiteleznek neked, viszont a hazait leszívhatod teljesen, amíg bírod fizetni a kamatokat nem mész csődbe.
    Viszont ha túl sok van, akkor célszerű lehet az adókat emelni, és ebből bővíteni a hadsereget (csatahajók, tankok stb) mert így keresletet teremtesz az ehhez szükséges iparcikkekre.

Oktatás, bürokrácia legyen fullon mindig, bürokrácia is addig, amíg a 100%-os hatékonyságot el nem éred nemzeti szinten. A katonák fizetése (nem a hadsereg fenntartása) viszont nem kell, hogy maxon legyen, mert így erős vonzerőt jelenthet a parasztoknak, hogy a gyárak helyett tartalékosnak álljanak. Persze ez is lehet hasznos, ha világot akarsz hódítani, de én jobb szeretem, ha inkább a gyárakba vándorol a munkaerő.
    A szociális kiadásoknál megmondom őszintén fogalmam sincs mivel jár, ha nincs maxon a csúszka és vannak ilyen reformjaid. (magasabb militancy talán?)