Vicky 1836-1939
  • gatoth
    Szerintem a hivatalnok lesz az ige. a fehér inges, sárga sapkás pop. Ők a gyárak szellemi munkásai tulajdonképpen. Az az optimális, ha teli gyárnál 4 craftsmenre (fizikai munkásra) jut egy clerk. Azaz egy 1-es szintű gyárban 8000 f.munkás és 2000 clerk az ideális. A munkás a termelés volumenét növeli, a clerk pedig javítja a hatékonyságát (=növeli a volument, de úgy, hogy az nem jár többlet nyersanyagfelhasználással, következésképp nő a profit/csökken a veszteség)
    Tehát a fókuszokat rakd a clerkekre azokban a régiókban, ahol a legnagyobb a népesség és/vagy a gyári melósok aránya a népességben.

Az is jó módszer, ha egyből pipálsz, de:
    1. Időnként nézz rájuk a költségvetés ablak ipari támogatások ikonjánál, és a gigaveszteségeseket zárd be, majd lesz helyettük másik
    2. csak ott támogass egy veszteséges gyárat, ahol egyébként a bezárásával munkanélküliség lenne. Ha van hely még dolgozóknak a többiben, akkor hagyd csődbe menni, hisz ha támogatod, akkor egyrészt pénzbe kerül, másrészt azok a munkások termelhetnének profitot is a nyereséges gyárakban. Dupla pazarlás.

Egyébként én laissez-faire párti vagyok, tehát ha már van egy erős alapom, akkor hagyom szabadon működni, és csak közvetve (nyersanyaglelőhelyek meghódításával/beszférázásával, alacsony adókkal, technológiákkal) támogatom. Ez adja a legnagyobb boostot a hatékonyságnak is (25%), Tehát amik mondjuk államkapitalizmusban (-5%) kis veszteséget termelnek csak, azok LF-ben nyereségesek is lehetnek...