Vicky 1836-1939
  • gatoth
    A gyárak hatékonyságát még növelheted a laissez-faire-n kívül technológiákkal. Commerce utolsó oszlop nagyon hasznos, Meg az ipariaknál is vannak jók, de azok iparágspecifikusak. Fókuszálj a clerk-ekre, mert azok is a hatékonyságon, és így a profiton dobnak.
    Egyébként az, hogy csődbe megy egy gyár, egyáltalán nem baj, ha nincsenek munkanélküliek. Hiába van 2 gyárad, ha mindkettő csak negyed kapacitással megy, ha az egyik bezár és a munkások átmennek a másikba, akkor én úgy vettem észre, hogy nem csökken a pontszámod. Egyébként szerintem ez is lehet inkább a fő oka a stagnálásodnak, hogy nincs elég munkaerő, ez Mo-val könnyen előfordul.
    A túlkínálat egyébként szinte mindig gondot okoz a végére, ezért jó megoldás lehet az is, ha élen jársz az új iparcikkek fejlesztésében, mert azokra egészen a játék végéig jó lesz a kereslet általában (telefon, autó, elektromos alkatrész, rádió, repülő, tank). Ezek csinos profitot fognak hozni, viszont kell a többséghez gumi, amiből elég nagy hiány szokott lenni a végére, legalábbis, ha AHD-vel tolod. Tehát gyarmatosíts. Hogyan:
    -3 tech: medicine, nationalism&imperialism, machine gun
    -modern kikötők építése a hatótáv miatt
    -adminisztráció növelése a sebesség miatt
    De ezek közül a technológiák a legfontosabbak, mert ezek nélkül afrika nem megy. Az utolsó 1870ben fejleszthető, állj neki egyből. Ha kész, nat.focus az adott régióra, és már megy is.

Egyébként nemzeti tartalék alatt szerintem a hadsereg ellátmányát érted, legalábbis a national stockpile ba az tartozik, a kolóniák, meg a gyárak építése.
    A hadsereg akár stabilizátornak is jó lehet, pont a túlkínálat miatt, mivel a végén előfordulhat, hogy a lakosság nem akar eleget fogyasztani, viszont milliók állnak a nemzeti bankban, ilyenkor célszerű lehet adót emelni, és a hadsereget fejleszteni belőle, hiszen az keresletet teremt az adott árukra. Persze ennek is vannak korlátai.

A tarifa a vám. Az importot drágítod vele. Így védhető a hazai ipar, viszont amelyik import nyersanyagból dolgozik az könnyen tönkre mehet a magas vámoktól. 10% fölé nem érdemes vinni semmiképp.