Linuxból lehet várat építeni, könnyebben mint Windowsból, csak nincs mögötte egy nagy marketinggépezet, az emberekbe meg beleivódott a jól bevált Windowsos szokások, aztán képtelenek megbarátkozni mással, mert nem találnak jó alternatívákat programok terén, stb... Sokszor bepróbálkoztam sokféle Linux disztóval, ideig használtam, aztán mindig Windowsnál kötöttem ki. Mostanában ért el oda az Ubuntu és az egész UNIX szoftverfejlesztés, hogy méltó alternatíva legyen, végre jönnek ki olyan appok amiket ugyan olyan örömmel tudok használni, mint a Windowsos megfelelőjét. Példának említve a VLC 1.0-t, ami annak idején egy foskazal volt, Win alatt KMPlayer párti voltam, de most már a VLC is nagyon jól kikupálódott. Meg kell várni a köv LTS kiadást, addig sok program felzárkózik, nagyon sok érdemi fejlesztés megy most, amit aktívan nyomon követek, talán addig kapunk egy Gnome 3.0-t (aminek nem 3.0 lesz a verziószáma és valszeg semmi újítás nem lesz benne :D) GTK3-at, jobb Compiz integrálódást, stb, aztá' lesz öröm és bódottá amit persze csak a linux geekek értékelnek nagyra, mert mindenki megmarad a jól bevált Windows mellett.
Amúgy csak példának említve majd nézd már meg az Ubuntu netbookokra szánt verzióját, mert szerintem nagyon letisztult és szép, csináltak neki egy teljesen eltérő GUI-t, sokkal szívesebben használnék olyat, mint a Windowos megfelelőjét. Terjednek is ezek a netbookok, készülőben is van egy nagy átállás. Ott van akkor az Android mobil platform ami szintén linux, az más kérdés, hogy egyelőre annyire nem kiforrott, de látszik, hogy tényleg jó lesz majd. De mondhatnám az iPhone-t is, az egész OSX is egy "UNIX szerű" rendszer, igazából BSD, de hasonló. Az Apple ki tudta kupálni az OSX-et annyira, hogy szép is és könnyen használható is legyen? Gondolj bele, ez csak pénz és marketing kérdés, Linux is teljesen jó, csak kicsit puritán még, majd beér a fejlesztés, csak nem olyan nagy ütemben zajlik, mint az MS-nél.