"Az íráshoz való tehetség kérlek szépen 80-90 százalékban (szerény magánvéleményem szerint) a tehetségen múlik, és nem a szorgalmon vagy egyebeken[...] Ugye azt azért nem akarod bemesélni nekem, hogy pl. Petőfi azért lett nagy költő, mert egy überatomfasza iskolában megtanították neki a lényeget professzorok???"
Nagyon leegyszerűsíted és ferdítesz. Valóban, inkább tehetségen múlik mint szorgalmon. És mitől lesz valaki tehetséges valamiben? Nem tudom jól megfogalmazni, de az a sokmilió körülmény miatt, ami születése után (illetve előtte is) van. Minden tulajdonságunkat sokmilió hatás alakítja ki, mint írtam, kezdve a ránkadott ruhánk színéről.
Olvasd el csak Petőfi életrajzát (ha van minél részletesebbet). Kicsikorában beteges (még ezt sem hiszem el, hogy ez a genetika miatt, inkább az akkori körülmények!), 9 iskolába járt és legjobb tanulók között volt. Te elhiszed, hogy az ő génjeibe már bele volt kódolva 50%-ban, hogy íráshoz lesz tehetsége?
Tudjátok egyébként mi a vicces. Hogy majdnem ugyan ez a vita lezajlott kb. másfél, 2 évvel ezelőtt valahol másik topikban, csak akkor a gének helyett a lélek volt a felelős az egyéniség nagyobb részéért :D
Tehát visszatérve, ne egyszerűsítsd le a dolgokat csak az iskolára, meg szülőkre. Ezek 1-1 okok amik mindenkinél más százalékban érvényesülnek a másik többmillió vagy milliárd, egyéniséget, tehetséget és sok mindent befolyásoló hatások közül.
A téma nagyon összefügg azzal a kérdéssel, hogy van-e szabad akarat.