• Epikurosz
    Picit zavaros, amit írtál, de nagyjából sejtem, hogy mit akarsz mondani: a problémákat néha súlyosbítja, hogy a gyógyítónak mondott intézményben a beteg állapota a nem megfelelő környezet, no meg a megszokott otthoni környezetből való kiszakítás miatt súlyosbodik.
    Megint csak a saját példámmal kell előhozakodnom, hisz mindenki saját dolgait ismeri a legjobban: én utoljára kb. öt éve voltam kórházban, műtéten. Nem kívánom vissza, ami természetes is, és igyekszem úgy élni, hogy soha többé ne legyen szükségem kórházi kezelésre. Ami jó, hogy a sebészet az utóbbi években gyakorlatilag ráállt arra a módszerre, hogy minél kisebb sérüléssel oldja meg a problémát minél gyorsabban, és amint lehet küldjenek haza, lábadozni. Az persze más kérdés, hogy nem igazán látni a költségek csökkenését emiatt. Biztos azért, mert drágábbak a berendezések.

Visszatérve a lelki problémákra, szerintem ők különleges esetet képeznek, mert vannak olyanok, amelyek az otthoni környezetben nem gyógyíthatók. A példák triviálisak, csak egyet mondok: bűnöző családban született gyereket, ill. kiskorút otthoni környezetében nem lehet jó irányba terelni. Emiatt van ugye, amikor hatósági gyámság alá veszik őket, és vagy sikerül javítani, vagy nem.