• ziipp
    "Csak bűntudatot kelt, érzelmileg zsarol, Mennyországból kizárással fenyeget. Ami, ugye, hívőként a legrosszabb, ami történhet veled."
    A keresztények számára a Biblia a legfontosabb, ami abban írva van, ahhoz igazítják életüket. Tehát a Mennyországból csak úgy záródhatsz ki, ha a Isten által leírtak ellen teszel, de mindig van bűnbocsánat - legalábbis a katolikusoknál. Ráadásul egy sima pap nem is hiszem, hogy csak úgy kiátkozhatna bárkit az egyházból.

"Emellett leosztják azt is misén, hogy Istennek mi kedves a politikában."
    Ezen egy kicsit kacagtam. Sokféle pap van, az biztos, de az általam hallott papi beszédekben ilyenről nem volt szó. Elképzelhetőnek tartom, hogy vannak helyzetek, amikor ilyen előfordul, de meglehetősen ritkán és egyáltalán nem ez a főcsapásirány.

"Az egyház még mindig hatalmi szervezet, annak minden jellemzőjével."
    Akkor nézz meg református egyházat! Se érsekség, se pápa, se semmi. Egyedül egy kisebb bizottság van a költségvetés és egyéb tevékenységek megszervezésére, most nem ugrik be a neve. Muszlimokat hagyjuk ki a dologból, mert amit a médián keresztül tudunk róla, minden, csak nem a valóság.

"Na, látod ezt látjuk különbözően, szerintem a hittérítés pontosan az: az irányítás kiterjesztése (még) nem hívőkre."
    Paranoid vagy. Nem vagy hajlandó meglátni az egyházak vívmányait. Mára ugyan jelentősen csökkent az állami támogatottságuk, ezért nem tudják azt a szintű társadalmi munkát elvégezni, amit régen, de még most is sok hasznos dologban vesznek részt - például nehéz helyzetű családokat segítenek. Az egyház az erdélyi magyarok erős védőbástyája volt Ceauºescu rombolása idején. Mielőtt ilyen ellenszenvesen nyilatkoznál valamiről, előtte nézz körül, hogy mi a valódi tényállás.

"Lehet. Nem vagyok róla meggyőződve. Kirakathívőkkel kapcsolatban meg pláne."
    Persze, hogy nem vagy meggyőződve, mert egy hívőt sem ismersz. A nagymamám nem rég kezdett egy Nyitott szemmel c. vallásos lapot járatni. Garantálom, hogy ilyen újságot még nem láttál. Tökéletes papírminőség, egy fia reklám nincs benne, jobbnál jobb cikkek a világgazdaságról, a virtuális pénzről, energiafelhasználásról. Csak néztem én is, hogy ilyen tényleg van? Persze van benne kötelező vallásos cucc is: hogy gondolkodnak a különböző világvallások képviselői a boldogságról, hasonlók. Nem állítom, hogy minden hívő ilyen képes frissen gondolkozni - vannak idősek, akik az evolúciót mesének tartják -, de azért ha már az újságukban ilyeneket írnak, illetve a megismert fiatalabbak alapján is biztató a helyzet.

ÖSSZEGEZVE
    Ebben a témában egy dolgot tudsz biztosan: a vallásosság ellen vagy, bármi áron. Még akkor is, ha cserébe el kell fordítanod a fejed a valóság elől. Én nem tagadom, hogy némi igazság abban, amit felhozol. Vatikáni bank körül még mindig nagy a kavarás. De arra ösztökéllek, hogy az egész képet nézd, ne csak egy pontra koncentrálj!