• Epikurosz
    #43
    "De azt sem értem, hogy ez miért is lenne más, a társadalom ugyanazokból az elemekből épül fel most is, mint ötven vagy kétszáz éve."

    Azért valamiféle fejlődés csak van, még ha nem is látszik. A kizsákmányolás például finomabb, de egyben kegyetlenebb is.

    Egyébként, itt másra akartam célozni, és jó is, hogy te vetetted fel ezt a kérdést, mert bősz evolucionista vagy. Ha megvizsgálod a régi csontokat, és összehasonlítod a mai emberével, minden kétséget kizáróan megfigyelhető a fejlődés. Még kulturálisan is fejlődtünk, köszön hetően többek között az általad annyira lenézett vallásoknak. Gondolj bele, hogy a kannibalizmustól eljutottunk ma oda, hogy ez a társadalomban gyakorlatilag nem létezik, vagy ha rendkívüli esetekben előfordul, akkor az nagy felháborodást és jogi retorziót von maga után.

    Mégis, az embernek hiányérzete van, mert ha visszatekintünk a történelmünkre, ami alig pár ezer éves, akkor azt látjuk, hogy olyan elvek, mint a tisztesség, becsületesség; a munka szeretete, másokon nem élősködés, nem kizsákmányolása; még csak nem is a szeretet, hanem egymás tisztelete és sorolhatnék még párat, nem tudnak dominánssá válni az életünkben. illetve, csak olyan korokban dominánsak, amikor valamilyen diktatúra tűzzel-vassal bünteti a szabályszegőket. Mert ha megnézed bármelyik diktatúrát, beleértve akár a hitlerit is, vagy a sztálinit is, akkor azt fogod látni, hogy azért egy átlagember nagyobb biztonságban élt, nem kellett attól félnie, mint ennek a szerencsétlen szanki tanyán élt 71 éves svájci asszonynak, hogy egy tudjuk mi milyen férfi a noteszgépéért és két mobiltelefonjáért agyonüti.

    Pedig lehetne jó a demokrácia is, de szemét emberek, és főleg szemét politikusok nem tudják működtetni. Mert hazugságra és következetlenségre, fábóé vaskarika polkorrektségre, meg aljassággal vetekedő pozitív diszkriminációra nem lehet alapozni semmilyen társadalmi rendszert. Nos, ha másra nem, hát erre megtanítanak a vallások, még akkor is, ha ők maguk sokszor vizet prédikálnak és bort isznak.