• Epikurosz
    Az egyház egy szellemi intézmény elsősorban, a régi hivatalos hatásköreit mind elveszítette.
    Szabályokat, erkölcsi előírásokat természetesen ad és közzétesz, de gondolj bele: ezek csak ajánlások, nincs retorzió. Nincs semmilyen erőszakszervezet mögötte, amely börtönbe csukna, félholtra verne, kilőné a szemed, kirúgna az állásodból. Még a tagság sem kötelező, de ha belépsz elvárják, hogy betarts bizonyos szabályokat, amelyeket nem is nagyon kérnek számon, sőt, a megsértésükért sem kapsz nagy büntetést. Mert elmondani pár Miatyánkot vagy Üdvözlégyet, az nem büntetés.

Én, őszintén szólva, nem igazán értem a hozzászólásaidból sugárzó zsigeri ellenszenvet az egyház, pláne a keresztény egyházak iránt. A keresztény egyház annyira nyitott és elfogadó, amennyire az alapjául szolgáló krisztusi tanítás megengedi. Vannak persze olyan dolgok, amelyeket számon kérnek rajta, de azok módosítása már szembe menne a Szentírással, és gyakorlatilag az egyház felszámolását jelentené.

Én, személy szerint, nem tudok elfogadni pár előírást, ezért nem vagyok az egyház aktív tagja, de eszem ágában sincs kígyót-békát rájuk kiabálni csak azért, mert más a felfogásunk. Ugyanígy vagyok egyébként minden vallással és egyházzal. A kritikáim is megfogalmazom velük szemben, és el kell mondanom, hogy a mohamedán vallást - bármennyire is állítanák ők ezt - nem tartom egy toleráns vallásnak. Sem a zsidót. Persze, sok minden függ attól, hogy épp milyen emberek vannak a hierarchia csúcsán, vagy épp milyen a korszellem (az a bizonyos Zeitgeist, ugye).