• kvp
    Multkor egy iphone-t hasznalo ismerosommel talalkoztam es eppen videoztam ami a szinpadon ment es kiderult, hogy o is felvette volna de elso generacios keszuleke van, ami nem tud ilyet. Kesobb leultunk sorozni es at akartam kuldeni neki a video-t, de kiderult, hogy blutooth-on keresztul ez nem fog menni, mert az sem tamogatott. Ezutan elkuldtem neki (penzert az interneten at) email-ben. Azon kivul, hogy valamiert az en olcso telefonom sokkal gyorsabb volt feltoltesben mint az ove letoltesben kiderult, hogy a beepitett email kliens nem tudja kezelni a csatolt file-t. Mondtam nezze meg webmail-en at, de az valamiert nem ment rendesen, valoszinuleg a bongeszojevel volt gond, mert kattintott a letoltesre de nem tortent semmi. Felraktam neki egy file feltolto weboldalra, ahonnan le is szedte, de kiderult, hogy a szabvany mp4-es videot nem tudja lejatszani a keszuleke. Amig szenvedtunk az egesszel, addig egy masik havernak az oreg nokia-jara sikerult atkuldeni blutooth-on es elsore ment a lejatszas is, szoval kizartuk hogy a video lenne a hibas. Aki ezek utan azt mondja, hogy az iphone hasznalhato villogason kivul barmi hetkoznapi dologra az vagy nem jar tarsasagba, vagy csak apple hivok kozze, esetleg nem hasznalja a telefonjat csak beszelgetesre vagy neha youtube nezesre. (egyebkent ha mar youtube akkor miert nem megy sem a youtube sem az idavideo az iphone-os bongeszobol?) Tudom, hogy sokan nem hasznaljak a blutooth-ot, sot meg a kamerat sem, de amikor a multkor egy rokon kislany is azon akart atkuldeni nekem par kepet amit a balatonon csinalt rajottem, hogy eleg sokan vannak akik hasznaljak, pedig a kislany tenyleg nem tudja hogy mukodik az egesz csak hasznalja. (mondjuk azon, hogy a kepnezoben nyom egy kuldes blutooth-on at gombot meg kivalasztja, hogy kinek nem sokat kell tanulni)

Mas tema, multitask. Nem ertem, hogy miert van az, hogy egy atlag telefonban siman lehet egyszerre levelet irni, bongeszni, radiot hallgatni, futtatni egy kulso alkalmazast es kozben meg fotozni is sikerul. (kapasloves alapon ha valami megtetszik az utcan jarkalva) Bar ebben sokat segit, hogy a kamera ki van rakva a keszulek elen levo gyorsgombra is, ami masodik nyomasra mar exponal is. Es a futo alkalmazasok kozott siman lehet valtani az egyik gyorsgombbal, ami egy ablakot hoz elo 4 tab-bal: esemenyek, futo alkalmazasok, sajat menuk, bookmark-ok. Ha van valamilyen esemeny (hivas, sms, email, uj rss-es hir, ebreszto, hatarido, rendszeruzenet, stb.) akkor az elso tab-ra all alapbol, ha tobb mint 1 program fut, akkor a masodikra, ha semmi sincs akkor a harmadik az alapertelmezett. A keszulek egyebkent tokeletesen hasznalhato egy kezzel is, bongeszes kozben a nagyitas es a kurzor mozgatas peldaul a dpad-re es kore van map-pelve, tehat az egerkurzort siman lehet mozgatni mintha egy jatekvezerlovel iranyitanank. Mindezt egy erintokijelzo nelkuli keszuleken, akar utcan setalas kozben, a keszuleket vizszintesen tartva (4:3-as kijelzoje van). De 5 gombnyomas a radion csatornat valtani bongeszes vagy jatek kozben is. (task switch, ok, csatorna gombja, task switch, ok) Ugyanez igaz, ha mondjuk zenet hallgat valki bongeszes kozben csak akkor a dpad navigal a playlist-ben es a szamon belul is.

ps: Erdekes de valamiert a hypephone tulajok mindig azzal jonnek, hogy csak azert nem tetszik valakinek mert nem telik ra. Vagy azert mert meg nem hasznalta. Az igazsag viszont az, hogy azert nem tetszik sok embernek mert a keszulek nem tudja azt amire hasznalni akarjak. Nekem egy jarmuvon felkezzel es telen akar kesztyuben is hasznalhato telefon kellett, ami elfer az ingzsebemben is, de azert van benne rendes bongeszo, videokamera, radio is es addig bovitheto a hattertara amig akarom, tovabba hasznalhato legyen usb-s pendrive-nak is es mindez keruljon 20 ezernel kevesebbe husegesku nelkul, de lehetoleg a legtobb kiegeszitot adjak hozza alapbol. Meglepo de van par ilyen keszulek a piacon.