• narumon
    Végigszaladok a listán mert látom csak levegőbe beszélni tudtok:

"- multitouch képernyővel rendelkezik"

iphone tudja, szerintem musthave egy mai telefonnál.

"- 7,2 HSDPA"

Nekem ez nem kell, de Willcox szerint ezt sok telefon tudja jó régóta

"- Van benne Wifi"
    Ez nem szorul magyarázatra gondolom.

"- Van benne BT"
    Nekem egyáltalán nem kell BT, de ti szerintetek musthave egy telefonba, tehát ez kell.

"- legalább 3.5 inch kijelzője van minimum 480x320 felbontással"
    Ez szerintem a ma elvárható minimum egy telefonnál ahhoz hogy normálisan lehessen használni.

"- FM rádió van benne"
    Én mindenképpen neten hallgatok rádiót, mert nem szeretem ha beszélnek közben, ráadásul a minőség is jobb, de Willcox és levente szerint is musthave igy hát beirtam.

"- Internet oldalak ugyanúgy jeleniti meg mint a PC"
    Ez számomra minimum elvárás, dehát gondolom egy mai telefonnal ez nem gond.

"- Email olyan benne mint egy pcs email"
    Rengeteget emailezek igy nekem ez szintén a minimum elvárás

"- Ugyanattól az embertől érkezett SMS-eket egyben kezeli"
    Mivel a munkámból kifolyólag rengeteget SMS-ezek igy nekem ez is musthave, hogy lássam eddig mit beszéltünk meg, illetve igy egy pillanat alatt áttekintem, hogy bankkártyámat hol és mire használtam.

"- Tud Tetheringet"
    Gondolom ezt megint nem kell magyarázni, az iphone egyik legnagyobb hiányossága volt mig nem orvosolták, bárhol elérem a netet a notival is ezután.

"- meg tud nyitni emailből, wordöt, excelt, pdfet, txtt, ppt és képeket"
    Ez ugye a sok emailem miatt szintén musthave, hogy lássam mit küldtek.

"- maximum 150g"
    Mégiscsak egy telefonról beszélünk és nem féltégláról vagy notebookról.

"- legalább 3Mpixel fényképezője van LED-el"
    Nekem teljesen jó a minimum fényképezője az iphone 3G-nek, mert csak arcok vannak vele lefényképezve, hogy telefonáláskor kirakja a képernyőre, de Will és szerinted kötelező egy ilyen fényképező, igy nyilván legyen benne.

"- Tud videot felvenni"
    Na ez nekem a hátam közepére sem, de szintén itt több ember szerint kell, hát legyen.

"- emailben küldött videot megnyit, lejátszik"
    Ez nekem megint nem kell, de volt itt ember aki erre használja a telefonját hát legyen.

"- szabvány micro usb csatlakozója van"
    Nekem ugyan semmivel sincs több szabvány microUSB kábelem otthon mint iphone kábel, de szerintetek ma már ez is kötelező hát ezt is felirtam.

"- SD kártyát és MemorySticket olvasson"
    Fényképezőből rögtön átrakható legyen a kártya. Én ezt sem akartam még csinálni soha, de igazad lehet, hogy néha jó lenne rögtön elküldeni a képet, így ebből a szempontból ez tényleg jó lenne. Memorystick viszont nekem kell mert Sony fényképezőm van, tehát lehetőleg ne csak SD-t tudjon fogadni.

"- legyen benne GPS és navigációs szoftver"
    Ez nekem megint a minimum. Tök komoly navigációs szoftver egyébként nem kell, de ha valahol éppen nem tudom, hogy mi merre akkor jól jön ha rá lehet nézni.

"- legyen hozzá csatlakoztatható nike szenzor"
    Ez a futáshoz és az edzéshez kell!

"- kapható legyen hozzá külső hangszórós bölcsö amiben töltödik miközben szól"
    Nekem ez van az éjjeli szekrényen, este ezen keresztül még szól egy kis mp3, és praktikusan tölti is az eszközömet.

"- tud copy/paste bármelyik alkalmazásból"
    Ez gondolom magáért beszél.

"- legyen átvariálható billentyűzete"
    Minden szoftverhez más bill a megfelelő igy nem baj ha többfélét is tud. Nyilván touch verziók előnyben hisz csak szoftver kérdése, hogy éppen milyen nyelvő bill van kint.

"- Elforgatáskor forgassa a képernyőt automata resize-al"
    Ezt gondolom megint nem kell magyarázni. Ha filmet nézel vagy valami szélesebb weboldalt akkor előnyösebb széltében nézni, ha viszont hosszúkás doksit vagy ilyesmit akkor állitva előnyösebb.

"- a telefonon lehessen keresni"
    Ez megintcsak kötelező a rengeteg email, sms, és note között könnyen megtaláljak bármit.

"- legyen egy központi letöltőhely ahonnan pár gombnyomásra frissithetem és új szoftvereket tölthetek fel"
    Ez azért jó mert édesapámnak is ilyen telefonja van (iphone) és nem kell a PCn bűvészkedni (amihez nem is ért) csak rámegy appstore-ra és nézegeti mi kéne neki, ennyit még ő is meg tud csinálni.

"- kezelje a flasht"
    Na ez tényleg egy olyan dolog ami nagyon kéne, sajnos iphone jelenleg nem tudja (állitólag dolgoznak rajta), igy a beágyazott flasht tartalmazó oldalakon csak a megfelelő méretű frame jelenik meg (hogy ne csessze szét a weboldal kinézetét azért)

"- játszon le videokat minél több formátumban (mpg, mov, h264 minimum)"
    Nekem semmiből sem tart 1-2 videot rátölteni ituneson keresztül a gépre, de a hozzászólások elején valaki emliette, hogy neki az a minimum, hogy sokféle videot lejátszon a telefonja (iphone ugye h264 és mpeg4 videot tud, de ez nyilván neki nem elég. Gondolom mpg és divx még kéne vagy nem tudom mire gondolt)

"- játszon le mp3, wav, losless és egyéb hangformátumokat"
    Én Mp3 és loslesst szoktam hallgatni nekem más nem kell, de gondolom jó lenne ha tudna még az adott telefon ogg meg mittoménmég mit.

"- normálisan használható naptár"
    Ez nekem megint musthave, mert elég sok bejegyzésem van benne, fontos, hogy átlássam, tudjak benne keresni, jelezzen akár többször is és szinkronizálható legyen.

"- legyen nagyon jó minőségű mikrofonja, lehessen diktafonként használni"
    Ez nekem megint musthave, elég sokat ülök továbbképzésen, konferencián amit mindig rögzitek az iphoneal (szerencsére ennek jobb a mikrofon érzékenysége mint a panasonic diktafonomnak) és a PCmre elmentem, hogy később bármikor meg tudjam újból hallgatni.

"- legyen gyors"
    Ez szerintem alapkövetelmény, nincs annál rosszab mint ha egy program inditására várni kell, vagy kilépésénél szobrozik az ember.

Nos mint látod, ez az a lista ami nekem kell és szerintetek is kell egy telefonba, tehát nem kamulista. Ennél sokkal hosszaban is lehetne irni, de elég sokáig tartana. Mindenesetre csak az szerepel benne amit felhoztatok érvként.