Forgó mozgás és fénysebesség
  • Frayer
    #57
    Ha mondjuk csak 5 el mész lassabban az űrhajóval mint c, a földhöz viszonyítva. Kinézel az ablakon, és láthatod, hogy egy másik űrhajó majdnem fénysebességgel megy gyorsabban nálad.

    Tehát a földhöz viszonyítva te adott irányba 99% c-vel mész, majd melletted elsuhan adott irány felé egy másik űrhajó ami hozzád képest szintén 99% c-vel megy.

    A földhöz képest a klasszikus fizika szerint akkor a 2. űrhajónak 198% c vel kellene mennie, azaz közel a fénysebesség duplájával.

    De érdekes módon a földről szemlélődő nem ezt tapasztalja, ő azt fogja látni a távcsövével, hogy te 99% c-vel mész, és a második űrhajó meg kb 99,2% c-vel megy.

    Éssss.
    Csak igen igen lassan történik az előzés, míg te aki az űrhajón vagy, az előzést közel fénysebességűnek látod a 2. űrhajó hatalmas sebessége miatt, számodra csak egy pillanat műve az egész. Míg a földön maradtak számára akár órákig is eltarthat.

    A földön lévők számára, és számodra az előzési esemény máskor, és máshol következik be. Tehát a két inercia rendszer egymástól végérvényesen elszakad, más más világokban folynak tovább.